Eilert Sundt

Eilert Lund Sundt, norsk teolog og samfunnsforsker; en av foregangsmennene for studiet av Norges folkeliv.

Eilert Sundts lov er en betegnelse på det fenomenet at antall giftermål (nye ekteskap) i et bestemt tidsrom vil variere i takt med antall fødsler på et tidligere tidspunkt, slik at det oppstår bølgebevegelser i befolkningsutviklingen.

Dette ble første gang påpekt av Eilert Sundt i Giftermaal i Norge (1855). Sundt påpekte at den store dødeligheten under hungersnøden i 1741–1742 førte til at de årskullene som ble født i disse årene, ble tallmessig små, og at da disse generasjonene nådde giftermålsalderen, ble det en tilsvarende nedgang i antall nye giftermål. Denne nedgangen inntrådte i begynnelsen av 1770-årene, samtidig med at en ny hungersnød igjen førte til en ekstra stor dødelighet.

Sundt mente å kunne følge denne bølgebevegelsen frem til 1850-årene. Eilert Sundts lov forutsetter stabilitet i alle kjennetegn i et fødselskull unntatt den absolutte størrelsen. I virkeligheten vil dette kravet aldri være mer enn delvis oppfylt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg