Faktaboks

Eileen Chang

Zhang Ailing 張愛玲

Uttale
dʒaŋ ailiŋ
Født
9. september 1920, Shanghai, Kina
Død
8. september 1995, Los Angeles, USA
Eileen Chang
Eileen Chang
Av /King’s Road Lanxin Photo Studio 𝒲.

Eileen Chang var en kinesisk forfatter. Hun ble født i Shanghai, og gjorde suksess som forfatter fra tidlig på 40-tallet. En av hennes tidligste suksesser var langnovellen 傾城之戀 (Kjærlighet i en fallende by, 1943).

Etter den kommunistiske revolusjonen i 1949, forsøkte hun først å bli i Shanghai, men flyttet til Hong Kong i 1952, og videre til USA i 1955. På tross av hennes tidligere storhet i Kina og flere verk både på engelsk og kinesisk etter 1955, opplevde hun lite suksess i den siste halvdelen av sitt liv, og levde svært tilbaketrukket. Som gjesteforsker ved Berkeley arbeidet hun blant annet på Stenens historie.

Forfatterskapet hennes omhandler ofte kvinner som blir forrådte av deres elskere, og er preget av intime og hverdagslige detaljer i et samfunn som ellers er opptatt av krig og kaos. Etter 1949 er hennes mest kjente romaner The Rice Sprout Song (Risskuddsangen, 1954) og 赤地之戀 (Naken jord, 1956), to anti-kommunistiske verk sponset av United States Information Service.

Chang skrev flere filmmanus, og flere av hennes noveller og romaner er blitt gjort om til prisvinnende filmer. Særlig filmatiseringen Lust, Caution, regissert av den taiwanske regissøren Li Ang, ble godt mottatt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg