Hongloumeng

En scene fra Hongloumeng
Av .

Artikkelstart

Hongloumeng er en av de mest betydningsfulle kinesiske romaner gjennom tidene, og en av de store klassiske kinesiske romanene.

Faktaboks

Etymologi

Også kjent som
Drømmen om de røde paleer 紅樓夢, Stenens historie 石頭記.

Romanen har 120 kapitler, hvorav de første 80 er antatt skrevet på midten av 1700-tallet av Cao Xueqin. De siste 40 kapitlene ble lagt til i på 1790-tallet, og antas å være skrevet av Gao E, med hjelp fra Cheng Weiyuan.

Romanen har en lignende status i kinesisk kultur som Shakespeares verker har i den anglo-amerikanske. I likhet med Shakespeare, hadde romanen stor innflytelse på det kinesiske språket. Fordi det var en av de desidert mest leste tekstene skrevet på moderne kinesisk i en tid der det meste ble publisert på klassisk kinesisk, ble teksten brukt som kildemateriale da moderne kinesisk ble standardisert i den første halvdelen av 1900-tallet.

Publiseringshistorie

Hongloumeng ble skrevet i manuskriptsform av Cao Xueqin på midten av 1700-tallet, og sirkulerte blant hans venner og familie i den form. Cao rakk bare å fullføre de første 80 kapitlene før han døde i 1763 eller 1764, og manuskriptene hans ble kjøpt og solgt på de private markedet, ofte for svært høye priser.

I 1791 ble romanen for første gang solgt i en trykt versjon, da redigert av Gao E og Cheng Weiyuan, med 40 ekstra kapitler. Det er uvisst om og hvor mye av disse 40 kapitlene som er basert på manuskripter og notater fra Cao.

Handling

Hongloumeng åpner med en historie fra kinesisk mytologi om gudinnen Nüwa som reparerer himmelen med noen steiner. Den eneste steinen som ble til overs er bevisst, og etter lang tid ber den til slutt en daoistisk og en buddhistisk munk om hjelp til å bli født i den menneskelige verden.

Steinen blir så gjenfødt som romanens hovedperson Jia Baoyu (賈寶玉), derav det alternative navnet på historien, Steinens historie (石頭記). Baoyu blir født med et stykke jade i munnen, og resten av romanen følger hans unge liv i Jia-familiens hjem. Jia-familien er en relativt rik og vellykket familie som er tilknyttet keiseren i Beijing, men gjennom romanen går familien gjennom rikdom, konflikt med keiserfamilien, fall, og gjenoppreisning. Stordelen av romanen omhandler derimot Baoyu selv, og hans kompliserte kjærlighetsforhold med hans søskenbarn Lin Daiyu og Xue Baochai.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg