Edvin Helseth

Faktaboks

Edvin Helseth
Født
1. oktober 1925, Hamar
Død
17. november 2017, Hamar
Edvin Helseth.

Artikkelstart

Edvin Helseth var en norsk interiørarkitekt og møbelformgiver. Han er mest kjent for sine furumøbler som tar utgangspunkt i rasjonell møbelproduksjon.

Utdannelse

Helseth hadde en solid utdannelse og praksis. Svennebrev som møbelsnekker (1946), utdannelse fra Skolen for Boligindretning i København (1946–1947) og diplom fra Trelinjen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Siden 1949 hadde han egen praksis.

Modul 5–15

Edvin Helseth er først og fremst kjent for utarbeidelsen av en rekke systemmøbler.

Skap- og skuffeseksjonssystemet Modul 5–15 fra 1960 er bygget over en 15 centimeterstandard. Dybden på skap og hylleplan er 15, 30, 45 og 60 centimeter og lengden på hylleplanene går fra 15 til 225 centimeter.

Trybo

Edvin Helseth. Armstol. Furu. Modell: Trybo. Produsert av Stange Bruk. Denne varianten ble tegnet i 1968.

Fra første halvdel av 1960-årene utviklet Helseth møbelsystemet Trybo, som ble tilpasset den nye hyttetypen Trysilhytta. Alle møbler, seksjoner og fast innredning i Trysilhytta var basert på plank i størrelse 2 ½ x 5 tommer, som var standard sorteringsdimensjon ved Trysil kommunale sagbruk.

Til tross for det moderne formspråket har Trybo hyttemøbelsystem røtter i gammel møbelkunst, da treplugger brukes som festemateriell i stedet for skruer.

BBB-hylla

Fra 1961 videreutviklet Helseth Den norske bokhandlerforeningens bokhylle – BBB-hylla. Den ble opprinnelig tegnet i 1953 av en i dag ukjent formgiver. Han fikk oppdraget fordi salget av BBB-hylla var synkende og en fornyelse var nødvendig. BBB-hylla, slik vi kjenner den i dag, produseres fortsatt etter Helseths konstruksjonsprinsipp. Den ble i 1998 tildelt den prestisjetunge Klassikerprisen for god design av Norsk Designråd.

Helseth har deltatt på en rekke utstillinger og har mottatt flere premier og utmerkelser, blant annet Årets møbel i Norden i 1972.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg