Interiørarkitekten Edvin Helseth har en solid utdannelse og praksis. Svennebrev som møbelsnekker (1946), utdannelse fra Skolen for Boligindretning i København (1946-47) og diplom fra Trelinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Siden 1949 har han hatt egen praksis. 

Edvin Helseth er fremst kjent for utarbeidelsen av en en rekke systemmøbler. Skap- og skuffeseksjonssystemet Modul 5-15 fra 1960 er bygget over en 15 centimeterstandard. Dybden på skap og hylleplan er 15, 30, 45 og 60 centimeter og lengden på hylleplanene går fra 15 – 225 centimeter. 

Fra første halvdel av 1960-tallet utviklet Helseth møbelsystemet Trybo, som ble tilpasset den nye hyttetypen Trysil-hytta. Alle møbler, seksjoner og fast innredning i Trysil-hytta var basert på plank i størrelse 2 ½x5 tommer, som var standard sorteringsdimensjon ved Trysil kommunale sagbruk. Til tross for det moderne formspråket har Trybo hyttemøbelsystem røtter i gammel møbelkunst, da treplugger brukes som festemateriell i stedet for skruer. 

Fra 1961 videreutviklet Helseth Bokhandlerforeningens bokhylle - BBB-hylla. De ble opprinnelig tegnet i 1953, av en i dag ukjent formgiver. Anledningen til at han fikk oppdraget var at omsetningen var synkende at den solgte alt dårligere, og en fornyelse var nødvendig. BBB-hylla som vi kjenner den i dag produseres fortsatt etter Helseths konstruksjonsprinsipp. Den ble i 1998 tildelt Klassikerprisen for god design.  

Helseth har deltatt på en rekke utstillinger og har mottatt flere premier og utmerkelser, blant annet årets møbel i Norden 1972.

  • Linder, Mats. Norske designmøbler 1940-1975. Samler & Antikkbørsen. Drammen, 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.