Edvin Helseth var en norsk interiørarkitekt og møbelformgiver. Han er mest kjent for sine furumøbler som tar utgangspunkt i rasjonell møbelproduksjon.

Helseth hadde en solid utdannelse og praksis. Svennebrev som møbelsnekker (1946), utdannelse fra Skolen for Boligindretning i København (1946–1947) og diplom fra Trelinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Siden 1949 hadde han hatt egen praksis.

Edvin Helseth er fremst kjent for utarbeidelsen av en en rekke systemmøbler.

Skap- og skuffeseksjonssystemet Modul 5-15 fra 1960 er bygget over en 15 centimeterstandard. Dybden på skap og hylleplan er 15, 30, 45 og 60 centimeter og lengden på hylleplanene går fra 15 – 225 centimeter.

Fra første halvdel av 1960-tallet utviklet Helseth møbelsystemet Trybo, som ble tilpasset den nye hyttetypen Trysil-hytta. Alle møbler, seksjoner og fast innredning i Trysil-hytta var basert på plank i størrelse 2 ½x5 tommer, som var standard sorteringsdimensjon ved Trysil kommunale sagbruk.

Til tross for det moderne formspråket har Trybo hyttemøbelsystem røtter i gammel møbelkunst, da treplugger brukes som festemateriell i stedet for skruer.

Fra 1961 videreutviklet Helseth Bokhandlerforeningens bokhylle – BBB-hylla. De ble opprinnelig tegnet i 1953, av en i dag ukjent formgiver. Han fikk oppdraget fordi salget av BBB-hylla var synkende og en fornyelse var nødvendig. BBB-hylla som vi kjenner den i dag produseres fortsatt etter Helseths konstruksjonsprinsipp. Den ble i 1998 tildelt Klassikerprisen for god design.

Helseth har deltatt på en rekke utstillinger og har mottatt flere premier og utmerkelser, blant annet årets møbel i Norden 1972.

  • Linder, Mats. Norske designmøbler 1940-1975. Samler & Antikkbørsen. Drammen, 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.