Edvin Helseth

Faktaboks

Født
1. oktober 1925
Død
17. november 2017
Fødested
Hamar
Dødssted
Hamar
Edvin Helseth.
Portrettbilde av . Gjengitt med tillatelse

Edvin Helseth var en norsk interiørarkitekt og møbelformgiver. Han er mest kjent for sine furumøbler som tar utgangspunkt i rasjonell møbelproduksjon.

Utdannelse

Helseth hadde en solid utdannelse og praksis. Svennebrev som møbelsnekker (1946), utdannelse fra Skolen for Boligindretning i København (1946–1947) og diplom fra Trelinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Siden 1949 hadde han hatt egen praksis.

Modul 5–15

Edvin Helseth er fremst kjent for utarbeidelsen av en en rekke systemmøbler.

Skap- og skuffeseksjonssystemet Modul 5–15 fra 1960 er bygget over en 15 centimeterstandard. Dybden på skap og hylleplan er 15, 30, 45 og 60 centimeter og lengden på hylleplanene går fra 15–225 centimeter.

Trybo

Edvin Helseth. Armstol. Furu. Modell: Trybo. Produsert av Stange Bruk. Denne varianten ble tegnet i 1968.

Armstol av . Gjengitt med tillatelse

Fra første halvdel av 1960-årene utviklet Helseth møbelsystemet Trybo, som ble tilpasset den nye hyttetypen Trysil-hytta. Alle møbler, seksjoner og fast innredning i Trysil-hytta var basert på plank i størrelse 2 ½x5 tommer, som var standard sorteringsdimensjon ved Trysil kommunale sagbruk.

Til tross for det moderne formspråket har Trybo hyttemøbelsystem røtter i gammel møbelkunst, da treplugger brukes som festemateriell i stedet for skruer.

BBB-hylla

Fra 1961 videreutviklet Helseth Bokhandlerforeningens bokhylle – BBB-hylla. De ble opprinnelig tegnet i 1953, av en i dag ukjent formgiver. Han fikk oppdraget fordi salget av BBB-hylla var synkende og en fornyelse var nødvendig. BBB-hylla som vi kjenner den i dag produseres fortsatt etter Helseths konstruksjonsprinsipp. Den ble i 1998 tildelt Klassikerprisen for god design.

Helseth har deltatt på en rekke utstillinger og har mottatt flere premier og utmerkelser, blant annet årets møbel i Norden 1972.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske designmøbler 1940–1975, Samler & Antikkbørsen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg