Faktaboks

Edith Nesbit

E. Nesbit; Edith Bland

Uttale
nˈesbit
Født
15. august 1858, London
Død
4. mai 1924, New Romney, Storbritannia
Jernbanebarna (1988)
Av /Bokklubben.

Edith Nesbit var en britisk barnebokforfatter. Hun var med på å prege og utvikle barnelitteraturen i den korte perioden hun var aktiv, fra 1896 til 1913, og har blitt kalt «den første moderne barnebokforfatteren».

Barnebøkene

The Psammead
Psammead er en kort, lubben sand-fe med værhår, lange ører og øynene på stilker. Bilde fra førsteutgaven av 'Five children and It' (1902)
Av .

Hun skrev for å livnære familien, både som tenåring og som gift kvinne etter at ektemannens forretningsplaner mislyktes. De fleste bøkene hennes hadde gått som føljetonger før de ble utgitt i bokform.

Det første gjennombruddet kom med The Story of the Treasure-Seekers (1899), hvor seks søsken forsøker hver sin metode for å bidra til familieøkonomien. Hvert forsøk ender komisk og mislykket. Bastable-søsknene følges i to bøker til.

Five Children and It (1902) er den første av tre fantasybøker. Her introduseres en ny søskenflokk som møter sandfeen Psammead. Han oppfyller motvillig et ønske for hver av barna. Alle ønskedrømmene har imidlertid uforutsette, komiske og uheldige konsekvenser. I fortsettelsene The Phoenix and the Carpet (1904) og The Story of the Amulet (1906) møter de samme barna andre magiske hjelpere.

De tre barna i The Railway Children (1906) løser flere problemer, både jernbaneulykker og en urettmessig mistanke mot faren, alt innenfor realistiske premisser.

The Enchanted Castle (1907) er mer kompleks enn hennes øvrige bøker. En magisk ring oppfyller ønsker, men vekker også ting fra barnas egne mareritt.

Nesbits egne favorittbøker var The House of Arden (1908) og fortsettelsen Harding's luck (1909), som kombinerer skattejakt, tidsreiser og den magiske hjelperen The Mouldiwarp.

Kombinasjonen av samtidsrealistiske miljøer, leserhenvendelse, aktive barn, skattejakter og fantastiske vesen var hennes bidrag til barnelitteraturen, og flere av 1900-tallets barnebokforfattere er direkte eller indirekte påvirket av hennes bøker. Blant dem kan nevnes Lewis, Lindgren og Rowling.

Flere av bøkene er filmet, noen flere ganger. Særlig kan The Railway Children (1970) og Five Children and It (2004) nevnes.

Biografi

Edith Nesbit

Hun ble farløs som treåring, og var den yngste av fire søsken. Erfaringene med en fraværende far og en foretaksom mor kan finnes igjen i bøkene hennes. Fra hun var femten år gammel fikk hun dikt og fortellinger trykt i avisene.

Hun giftet seg 22 år gammel med Herbert Bland. Ekteparet var aktive i The Fabian Society, et sosialistisk selskap stiftet i 1884. Det ser ikke ut til at den politiske aktivismen satte særlig preg på bøkene hennes. Paret holdt i sine beste år et åpent hus med preg av litterær salong.

Ekteparet fikk tre barn sammen, i tillegg til at hun tok ansvar for hans to barn med andre kvinner. Hun ble enke i 1914 og giftet seg igjen i 1917.

Bøker på norsk

  • Den siste draken, et moderne eventyr. 1985 (The last of the dragons, først utgitt 1925)
  • Jernbanebarna. 1988. (The railway children)
  • Melisande. 1990 (Melisande, fra novellesamlinga Nine Unlikely Tales 1901)
  • Prinsessen og katten. 1994 (The princess and the cat, fra novellesamlinga Oswald Bastable and Others 1901)
  • Det forheksede slottet. 1998 (The enchanted castle)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Edith Nesbit. Long ago when I was young. 1966
  • Julia Briggs. A woman of passion : the life of E. Nesbit, 1858-1924. 1987

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg