Drouwenerzand
Heilandskap i området Drouwenerzand, nordøst i Drenthe.
Av .
Lisens: Public domain

Drenthe er en provins i det nordøstlige Nederland. Den grenser til Tyskland i øst, og til naboprovinsene Groningen, Friesland og Overijssel i nord, nordvest og sør. Provinsen omfatter 2652 kvadratkilometer, og har 502 665 innbyggere (2023). Hovedstaden i Drenthe er Assen, mens største by er Emmen.

Drenthe består av lavland med store myrstrekninger og lyngheier. Heiene er til størstedelen enten dyrket opp eller plantet til med skog. Åkerbruket gir rug og poteter; ellers er meieribruk og produksjon av kjøtt (svin, storfe) viktig. Enkelte steder drives også et betydelig hagebruk. Både myrene og heiene har vært gjenstand for et omfattende nydyrkingsarbeid siden 1600-tallet.

Hjemmeindustrien har tradisjonelt betydd mye i Drenthe, med spinning, veving og repslagning. Industrien baserer seg vesentlig på bearbeiding og videreforedling av jordbruksprodukter. Ved Schoonebeek i sørøst finnes mindre forekomster av naturgass og olje.

Drenthe er rikt på forhistoriske kulturminner, og har Nederlands største konsentrasjon av dysser (megalittgraver).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg