Grand Palais, Paris
Doryforos. Romersk marmorkopi etter gresk original fra ca. 450 f.v.t.
Grand Palais, Paris
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Doryforos er en berømt statue av Polykleitos fra ca. 440 fvt. som framstiller en ung mann med et spyd på skulderen.

Faktaboks

Etymologi
gresk, ‘spydbæreren’
Uttale
dorˈyforos

I antikkens Hellas ble statuen betraktet som et forbilde og rettesnor for billedhuggere, fordi dens proporsjoner viste til det som ble regnet for menneskekroppens ideelle mål og infridde således grekernes steben etter perfeksjon. Polyklets teori går ut på at delene står i innbyrdes forhold til hverandre og til helheten i et spesielt størrelseforhold.

Bronseoriginalen har gått tapt, og Polyklets opprinnelige beregninger og målene til den originale versjonen av statuen er aldri kunnet bli bekreftet i ettertid. De utallige kopier av motivet, i mange forskjellige størrelser, gjør det vanskelig å vite om det finne noen kopi med opprinnelig eksakte mål.

Doryforos fra Pompei, fra 1. århundre evt., hugget i marmor fra Carrara, er en av de mest kjente kopier av statuen; denne finnes i Museo Nazionale Archeologico, Napoli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg