Marmorkopi fra Delos av Diadoumenos, 1. årh. f.Kr. Trestammen med kappen er kopistens tilføyelse. Det arkeologiske museum, Athen.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Polykleitos var en gresk billedhugger fra Argos. Han virket fra ca. 460 fvt., men avslutningen på hans karriere er vanskelig å bestemme, da antikke forfattere ofte blander ham sammen med en yngre slektning av samme navn som også var billedhugger.

Polykleitos utviklet kontrapostprinsippet til fullkommenhet, og utarbeidet også et proporsjonssystem som han beskrev i en dessverre tapt bok (Kanon).

Til hans tidlige periode hører en diskosbærer fra ca. 460 fvt. og hans mest berømte verk, Doryforos (spydbæreren), fra ca. 440. Til mellomperioden (440–430) hører en Herakles og en Hermes (en kopi av sistnevntes hode finnes i Nasjonalgalleriet i Oslo), og fra hans seneste periode (etter 430) stammer den berømte Diadumenos, en ung mann som binder seiersbindet om pannen, samt en kultstatue av Hera i gull og elfenben som stod i gudinnens helligdom i Argos.

Polykleitos' figurer er tunge og massive med stor vekt lagt på muskulaturen (han foretrakk å skape mannsstatuer). I den siste perioden mykes stilen noe opp under attisk innflytelse. Polykleitos arbeidet nesten utelukkende i bronse. Alle hans verker er gått tapt, men mange av dem er kjent gjennom romerske kopier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.