Faktaboks

Dorothy Edith Smith
Født
6. juli 1926
Død
3. juni 2022
Virke
Sosiolog

Dorothy Edith Smith var en kanadisk sosiolog og feministisk teoretiker. Hun bidro betydelig til utviklingen av sosiologisk teori og forskningsmetoder fra et feministisk perspektiv.

Institusjonell etnografi

Smith er særlig kjent for å ha utviklet en teoretisk tilnærming kalt institusjonell etnografi, som fokuserer på å forstå hvordan samfunnsinstitusjoner fungerer og påvirker menneskers hverdagsliv.

Bakgrunn

Smith kritiserte sosiologien for fagets «universelle» utgangspunkt i perspektivet og den etnosentriske posisjonen til hvite, heteroseksuelle menn. I sin standpunktteori understreker hun behovet for at sosiologisk teori også må inkludere kvinners og andre marginaliserte gruppers erfaringer og livsverden. Hun utviklet institusjonell etnografi, en teori og metodologi med utgangspunkt i kvinners (senere inklusive alle folks) erfaringer og hverdagsliv for å studere samfunnets maktstrukturer nedenfra og opp.

Metodikk

Smith argumenterer for at vår kunnskap om samfunnet må komme fra en analyse av folks faktiske opplevelser og praksiser, og at dette kan gjøres ved å bruke kvalitative forskningsmetoder som intervjuer og observasjon.

Verk

Smith har skrevet flere bøker, inkludert The Everyday World as Problematic: A Feminist Sociology (1987) og Institutional Ethnography: A Sociology for People (2005).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg