Dodona
Amfiteateret i Dodona.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dodona var en antikk gresk by i Epeiros, nordvest for det egentlige Hellas, kjent for sitt orakel.

Faktaboks

Uttale
dodˈona

Orakelet

Dodona hadde et berømt Zevs-orakel, omtalt allerede hos Homer, som bestod til 200-tallet evt. Der gav guden sin vilje til kjenne gjennom vindens sus i grenene på hans hellige eik, ved rislingen av vannet i en bekk nær roten av treet eller ved klirringen av en kobberkjel som var hengt opp i det. Prestene skulle tolke gudens svar så de ble forståelige for menigmann. Senere ble det innført et loddtrekningsorakel, men kulten og orakelet bestod helt til 391 evt., da eika ble hugd ned. Orakelet hadde stor innflytelse og fikk rike gaver.

Arkeologiske funn

Ruinene av Dodona ligger på en høyde nær et sted som nå kalles Drameskhos. De ble oppdaget i 1832 og delvis utgravd i 1875 av grekeren C. Karapanos. Utgravningen har brakt for dagen tallrike votivgaver og en mengde bronse- og blyremser innrisset med orakelspørsmål og -svar.

Det praktfulle amfiteateret med plass til omkring 17 000 tilskuere ble bygd under kong Pyrrhos av Epeiros, og benyttes i dag under den årlige teaterfestivalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg