Dmitrij Glukhovskij er en suksessrik russisk science fiction-forfatter. Han har bodd og arbeidet som journalist og korrespondent i en rekke land, blant annet Tyskland, Israel og Frankrike.

Glukhovskij debuterte med romanen Metro 2033 (på norsk i 2012), som først ble lagt ut fritt tilgjengelig på nettet i flere versjoner før den kom ut i bokform i 2005 og i en revidert andreutgave i 2007. Boken er blitt oversatt til en rekke språk, og det er laget et dataspill som tar utgangspunkt i boken. I 2009 kom oppfølgeren Metro 2034 (på norsk 2016) og i 2015 Metro 2035. Glukhovskij har også utgitt romanene Skumring (Sumerki 2009), Framtiden (Budusjtsjee, 2013) og Teksten (Tekst, 2017), og en rekke novellesamlinger.

Metro 2033 er en dystopi med handling i Moskvas undergrunn, metroen, noen tiår etter en atomkatastrofe. De overlevende lever i den underjordiske metroverdenen omgitt av mutanter og uhyrer. Boken forteller om Artjom, en ung mann, og hans bestrebelser på å redde restene av verden. Boken ble delvis til i dialog med tusener av lesere på nettet, som kommenterte aktivt etter hvert som kapitlene ble lagt ut. Glukhovskij legger generelt mye av det han skriver ut på nettet, hvilket ikke forhindrer at de trykte utgavene av bøkene hans er blitt bestselgere også på det nasjonale russiske bokmarkedet.

Mens Metro-serien speiler deler av den politiske og samfunnsmessige utviklingen i Russland (om enn i groteske former), tar Glukhovskijs bøker også opp universell tematikk. Framtiden handler for eksempel om et samfunn der mennesket er blitt udødelig og som konsekvens av dette må takle problemene som følger av overbefolkning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.