Dipylon

Dipylon. Eksempel på en stor gresk vase (krater) fra før år 700 fvt., antakelig brukt som begravelsesurne. Den har geometrisk dekor med fremstilling av en begravelsesprosesjon. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Dipylon betyr dobbeltporten, og er særlig brukt om det gamle Athens hovedport mot nordvest, der veiene fra Peloponnes og Boiotia løp inn i byen. Innenfor dobbeltporten fortsatte veiene i hovedgaten Dromos frem til Kerameikostorget.

Faktaboks

Uttale
dˈipylon
Etymologi
gresk di-, to, og pylon, port, «dobbeltporten»

Dipylon hadde to gjennomkjørsler, skilt ved en mektig midtpilar. Utenfor porten lå en gravplass som var i bruk fra 900-tallet til 700-tallet før vår tidsregning.

Under utgravningen av gravplassen er det gjort en mengde funn, blant annet er det gravd frem en rekke vaser, som etter funnstedet har fått betegnelsen dipylonvaser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg