Bergen, var stasjonert på Bryggen (Tyskebryggen). Gårdene her tilhørte fornemme norske familier eller geistlige institusjoner, men ble i løpet av 1300-tallet leid av tyske kjøpmenn, som dannet en egen koloni under Hansaforbundets beskyttelse, atskilt fra det norske bysamfunnet. Etter moderstedenes forbilde hadde Kontoret en øvrighet bestående av to oldermenn og et råd på 18 medlemmer, die Achtzehner eller Achteien, med en sekretær. Forsamlingen av alle kjøpmenn kaltes die Morgensprache. Dessuten dannet hver gård en enhet for seg; den var inndelt etter stuer i Gesellschaften eller societeter, hver med sin husbonde som leder. Om sommeren levde hvert Gesellschaft for seg; men om vinteren flyttet hele gårdens befolkning inn i skytningsstuen, gårdens store forsamlingsrom, til selskapelig samvær. Velmaktstiden var 1300–1400-tallet. Grunnlaget for Kontorets makt var herredømmet over importen av korn og av salt til fisket og kontroll over eksportmarkedet for tørrfisk. Det hadde enerett til handelen med Nord-Norge.

Fra reformasjonen gikk det tilbake, men det bestod også etter Hansaforbundets oppløsning 1630; dets virksomhet opphørte først 1754, da samtlige gårder var avhendet til norske borgere. Kontorets bygninger brant 1702, men ble deretter gjenoppbygd i den gamle stilen. En del av disse er revet, og en del er brent. Se også Bryggen i Bergen.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen har ikke blitt oppdatert siden den ble publisert på nett 14.02.2009.

Forfattere av denne artikkelen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norges historie fra 1300 til 1660

Erik Opsahl Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.