Det colombske signalsystem var et kodesystem for lyssignaler brukt til sjøs, utviklet i 1862 av viseadmiral Philip Howard Colomb (1831–1899).

Faktaboks

Etymologi

Fra oppfinnerens etternavn Colomb

Colomb tok utgangspunkt i det samme prinsippet som lå bak morsekoden, med prikker og streker, der kort blink var prikk, og lang blink var strek. Lysapparatet var i begynnelsen det som kalles et kalklys, som gav sterkt lys. Ved å bruke ulike kombinasjoner av lysblink kunne en sende beskjeder til et annet skip eller land.

Utfordringen med å bruke morsesystemet i lys på 1800-tallet var at mennesker må blunke med øynene. Dette førte til at enkelte blink ikke ble fanget opp, noe som kunne endre eller ødelegge hele beskjeden. Det nye systemet til Colomb tok hensyn til dette.

I 1889 ble morsesystemet endret og korrigert for lys. Det colombske signalsystemet var derfor ikke i bruk etter dette, men var integrert i det nye og tilpassede morsesystemet.

Colombs signalsystem har ingen sammenheng med virket til den franske ingeniøren Charles Coulomb.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg