Faktaboks

Det Hanseatiske Museum
Uttale
hanseˈatiske museum

Det Hanseatiske Museum er et kulturhistorisk museum som viser hvordan hansaforbundet, tyske kjøpmenn, opprettet og drev handelshus i Bergen i perioden 1360–1754. Det holder til i Finnegården på Bryggen i Bergen.

De lange husrekkene på Bryggen ble kalt gårder. Hver gård inneholdt stuer og hver stue var et privat handelsforetak. Finnegården ble bygd etter den store bybrannen i 1702. Kjøpmannen Johan W. Olsen var grunnlegger av museet i 1872. Senere administrerte hans sønn Christian Koren Wiberg museet fram til Bergen kommune kjøpte det i 1916 og Koren Wilberg ble museets første direktør. I 2005 overtok Stiftelsen Museum Vest driften av museet fra Bergen kommune, men bygningene og samlingen eies fremdeles av kommunen. Museet er et av byens mest besøkte turistmål.

Schøtstuene i Øvregaten ved Mariakirken inngår også i Det hanseatiske museum, og er en samling av originale og rekonstruerte middelalderbygninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Hilde Arnesen

Merk hvordan Schøtstuene skrives!Med hilsen Museum Vest, Det Hanseatiske Museum og SchøtstueneBergen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg