Den forbudte planet

Artikkelstart

Den forbudte planet er en amerikansk science fiction-film, produsert av Metro-Goldwyn-Mayer i 1956. Filmen er regissert av Fred McLeod Wilcox med manus av Cyril Hume, som brukte William Shakespeares drama Stormen som forelegg.

Faktaboks

Også kjent som
Forbidden Planet

En ekspedisjon fra United Planets under ledelse av kaptein J. J. Adams (spilt av Leslie Nielsen) blir i det 23. århundre sendt ut i rommet for å oppspore et savnet romskip. Ekspedisjonen ankommer planeten Altair-4 og finner romskipets eneste overlevende, Dr. Morbius, som ved hjelp av utenomjordisk intelligens har bygd et Eden for seg og sin datter, og derfor ikke vil returnere.

Filmen har vært en viktig inspirasjonskilde for senere filmer i sjangeren, framfor alt Star Trek-filmene, og har med årene fått kultstatus. Filmen var nyskapende i sin bruk av utelukkende elektronisk musikk, innspilt på en prototype av en Moog synthesizer av pionerene Louis og Bebe Barron.

Den forbudte planets bruk av den vennligsinnede roboten Robby the Robot har også vært en senere inspirasjonskilde innen science fiction-sjangeren. I 2004 ble Robby the Robot innviet i den amerikanske "Robot Hall of Fame".

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg