Den dominikanske republikks geografi

Den dominikanske republikk er oppdelt av flere fjellkjeder som løper omtrent parallelt fra nordvest mot sørøst.

Langs nordkysten ligger Sierra de Monte Cristi, som sjelden når over 750 moh. Sør for disse fjellene ligger den fruktbare Cibaodalen, landets beste jordbruksdistrikt, som dels drenerer vestover gjennom Río Yaque del Norte, dels østover gjennom Río Yuna. Dalen avgrenses mot sør av landets dominerende fjellkjede, Cordillera Central, som består av en kjerne av krystallinske skifre og lavaer, med sedimentære lag nord og sør for denne kjernen. Høyeste topp er Pico Duarte (3175 moh.), som danner det høyeste punkt i Karibia.

Lenger sør skiller San Juan-dalføret Cordillera Central fra Sierra de Neiba. Denne er igjen skilt fra de sørlige kystfjellene, Sierra de Bahoruco (1630 moh.), av et lavlandsområde med innsjøen Laguna de Enriquillo, som ligger 45 m under havets nivå og er det laveste punkt i Karibia. Den østlige del av landet består av lavland, bortsett fra Cordillera Oriental som flankerer sørbredden av Bahía de Samaná.

Klima

Den dominikanske republikk ligger i den tropiske klimasonen. Klimaet er mesteparten av året under innflytelse av nordøstpassaten, som gir store nedbørmengder på fjellenes nordskråninger, mens sørskråningene blir liggende i regnskyggen. Også deler av Cibaosletta og lavlandet sør for Cordillera Central har en forholdsvis beskjeden nedbør. Om sommeren dreier passaten over i østlig og sørøstlig retning, og gir dermed regn til de sørlige deler av landet.

Temperaturene er høye hele året, og de årlige svingningene er små. I hovedstaden Santo Domingo på sørkysten er middeltemperaturen for hele året 25 °C; januar og februar er de kaldeste månedene med 24 °C, juli-september er varmest med 27 °C. Årlig nedbør er 1385 mm, med de største mengdene i perioden mai-november. Den dominikanske republikk ligger i orkanbeltet, og særlig de sørlige og sørvestlige delene er ofte utsatt for store ødeleggelser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg