Faktaboks

David Douglas Duncan
Uttale
dˈʌŋkən
Født
23. januar 1916, Kansas, Missouri, USA
Død
7. juni 2018, Grasse, Frankrike
David Douglas Duncan, 1950

David Douglas Duncan var en amerikansk fotograf, spesielt kjent for sine krigsreportasjer.

Duncan begynte som frilanser etter avsluttet collage og solgte bilder til tidskrifter som The Kansas City Star, Life og National Geographic.

Under andre verdenskrig, da han tjenestegjorde i den amerikanske marine, dekket han marinens operasjoner i Stillehavet. I 1946 ble han tilknyttet billedmagasinet Lifes stab og ble sendt for å dekke Koreakrigen. Dette resulterte i reportasjeserier som er noen av de mest nærgående skildringer av soldater i krig som noensinne er gjort. Bildene herfra ble samlet i boken This is War som utkom i 1951. Fra Vietnamkrigen utga han bøkene I Protest i 1968 og War Without Heroes i 1970.

De første årene som fotograf hadde Duncan et samarbeid med Nikon og bidro til å bygge Nikons posisjon blant pressefotografer.

I 1956 gjenopptok han sin virksomhet som frilanser. Hans opphold i Paris, der han ble en venn av Pablo Picasso, førte til flere bøker omkring Picassos liv og kunst. Blant dem er The Private World of Pablo Picasso (1958) og Goodbye Picasso (1974), foruten en eksperimentell billedserie som Duncan solgte for 50 000 dollar, den høyeste sum som til da var gitt for rettighetene til en fotografisk billedsamling.

Av hans senere produksjon kan nevnes selvbiografien Yankee Nomad (1966), War Without Heroes (1971), Prismatics (1973) og Magic World of Fantasy (1978).

Davis Douglas Duncan døde i 2018, 102 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg