Dag Johan Haugerud

Faktaboks

Dag Johan Haugerud
Født
30. desember 1964

Artikkelstart

Dag Johan Haugerud er en norsk filmregissør, forfatter og bibliotekar. Han og hans filmer har flere ganger mottatt Amandaprisen, og i 2020 fikk han Nordisk råds filmpris.

Filmarbeid

Som filmregissør og manusforfatter debuterte Haugerud med kortfilmen 16 levende klisjeer i 1998. Han har senere blant annet skapt kortfilmene Utukt (2000) og Trøbbel (2006), samt novellefilmen Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta (2005). Monologfilmen Det er meg du vil ha, med manus av Sonja Evang og med Andrea Bræin Hovig i rollen som læreren som har hatt et forhold til en 15 år gammel elev, kom i 2014. Barn (2019) var en dramafilm om etterspillet av en barnedrapssak, der Haugerud var manusforfatter og regissør. Lyset fra sjokoladefabrikken (2020) tok for seg venninneforhold, skyld og bebreidelser.

Bøker

Haugerud har skrevet fire romaner, utgitt på Forlaget Oktober:

  • Noe med natur (1999)
  • Den som er veldig sterk, må også være veldig snill (2002, oversatt til fransk og utgitt i Frankrike)
  • Hva jeg betyr (2011)
  • Enkle atonale stykker for barn (2016)

Også filmmanuset Barn (2019) er utgitt i bokform.

Dag Johan Haugerud arbeider som spesialbibliotekar ved Norges musikkhøgskole.

Priser

I 2013 mottok han Amandaprisen for beste manuskript, for beste regi og for beste film for sin debut som langfilmregissør, Som du ser meg. For samme film fikk Laila Goody prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

Haugerud ble tildelt Filmkritikerprisen og Amandaprisen for beste filmmanus og regi i 2020 for filmen Barn. Totalt ble filmen tildelt ni av Amandaprisens priser, noe som er rekord. Blant dem var prisen for beste kinofilm. Barn fikk også Nordisk råds filmpris i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg