DAB+ er en videreutviklet versjon av det digitale radiokringkastingssystemet DAB, innført i 2007. Fra 2017 kringkastes alle nasjonale radiosendinger i Norge over DAB+.

Virkemåte

DAB+ har samme overføringssystem som DAB, men en mer effektiv koding av audiosignalet gjør det mulig å oppnå samme lydkvalitet med lavere datahastighet. Dessuten benyttes en mer effektiv feilkorrigerende koding, Reed-Solomon, som gjør dataoverføringen mer robust. Dermed blir det plass til flere kanaler i samme frekvensbånd.

I stedet for MPEG Audio Layer II, som benyttes for DAB, benytter DAB+ en koder som kalles HE-AAC v2, eller AAC+. Reduksjonen av nødvendig datahastighet er litt avhengig av kvalitetskravet, men praktiske prøver indikerer en reduksjon med en faktor på 2 til 3.

DAB og DAB+ er ikke kompatible systemer, og det må benyttes forskjellige mottakere. Nye DAB-radioer kan konstrueres for å motta begge signaltypene.

DAB+ i Norge

DAB+ er anbefalt som teknisk standard av den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU). I Norge startet de første DAB+-sendingene i 2010.

Ved slukkingen av sendinger på FM-nettet for de nasjonale radiokanalene, samt de kommersielle radiokanalene i storbyene, i 2017, overføres sendingene til DAB+.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg