.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Vannfallet i Døndalen Å er Danmarks høyeste, samlede vannfall.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Døndalen er en fredet sprekkedal nord for GudhjemBornholm i Danmark. Det høyeste utsiktspunkt er Amtmandsstenen. Dalen har et rikt blomsterliv, med blant annet blåveis, gulveis, hvitveis, ramsløk og skjellrot. 25 prosent av alle Danmarks plantearter skal finnes her. En lokal gårdeier, Aksel Jensen, kjøpte den sydøstligste delen av dalen i 1916 og plantet trær fra ulike verdensdeler, som fortsatt kan oppleves.

Døndalen ble ervervet av Danmarks Naturfond i 1970 med formål om å sikre naturverdiene og gjøre dem tilgjengelige for offentligheten.

Døndal Å

Døndal Å er en elv som er omtrent 6,5 kilometer lang i alt. Elven renner gjennom sprekkedalen Døndalen og danner om lag 1,5 kilometer fra utløpet i Østersjøen, nord for Gudhjem, Danmarks høyeste samlede vannfall på nesten 20 meter.

Fossen har gitt navn til dalen, for når vannet etter en regnværsperiode velter ned vannfallet med en brusende og tordnende lyd, sier bornholmerne at det «dønnar.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg