Curzio Malaparte

Faktaboks

Curzio Malaparte
pseudonym for Kurt Erich Suckert
Uttale
malapˈarte
Født
1898, Prato, Italia
Død
1957, Roma, Italia

Artikkelstart

Curzio Malaparte var en italiensk forfatter og journalist, og en fremtredende fortolker av fascismens, krigens og etterkrigstidens Europa.

Etter å ha påbegynt sin journalistiske virksomhet under første verdenskrig engasjerte han seg i ulike tidsskriftprosjekter – blant annet det innflytelsesrike og internasjonalt orienterte litterære magasinet 900, inntil han i 1928 ble redaktør for avisen La Stampa i Torino i 1928, som han ledet til 1931. I denne perioden var avisen et virksomt talerør for fascistpartiet, som Malaparte tidlig hadde tilsluttet seg. I boken L'Europa vivente fortolker han fascismen som et folkelig opprør mot den moderne sivilisasjon. Samtidig viser hans fascinasjon for den russiske revolusjon og dens ledere seg i L'intelligenza di Lenin (1930).

Under krigen revurderte Malaparte sitt forhold til fascismen og ble ekskludert fra partiet. Han sluttet seg senere til de allierte styrkene i Italia, som reporter og liaisonoffiser. Reportasjeboken Il Volga nasce in Europa (1943) gjengir inntrykk fra krigen i øst. Hans interesse for Sovjetunionen og Maos Kina kom senere til uttrykk i boka Io, in Russia e in Cina (posthumt, 1958).

I sine romaner var han stadig på jakt etter det sensasjonelle og gruoppvekkende, særlig i Kaputt (1944, norsk overs. 1948 og 2015) og La pelle (1949), som skildrer krigen og dens virkninger med kynisk vidd. Han var også virksom som dramatiker, blant annet med to stykker basert på livene til Marcel Proust (Du côté de chez Proust, oppført 1948) og Karl Marx (Das Kapital, oppført 1949).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg