Faktaboks

Cumaná
Uttale
cumanˈá
Cumaná
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Cumaná, Venezuela
Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Cumaná er en by i nordlige Venezuela. Den ligger på begge sider av elven Manzanares, to kilometer fra utløpet i Det karibiske hav, og utgjør hovedstaden i delstaten Sucre. Anlagt som Nueva Toledo i 1521 skal Cumaná være Sør-Amerikas første permanente europeiske bosetting.

Cumaná er et handelssenter med eksport av kaffe, kakao, tobakk, frukt og grønnsaker over havnen Puerto Sucre. Industrien omfatter fiskehermetikkindustri, bomullsindustri og en Toyota-fabrikk. I omegnen utvinnes salt.

Historie

Fratere fra fransiskanerordenen kom til området tidlig på 1500-tallet og grunnla en bosetting som flere ganger ble ødelagt av urfolk, blant annet cumanagoto. Området var preget av et høyt konfliktnivå, ikke bare mellom spanjoler og urfolk, men mellom rivaliserende conquistadorer. Navnet Cumaná fikk byen i 1569. I dag finnes få kulturminner fra den eldste tiden, siden byen flere ganger har vært ødelagt av jordskjelv.

Cumaná er fødebyen til Antonio de Sucre, Bolivias andre president.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg