Cottbus

Artikkelstart

Cottbus er en by i det østlige Tyskland, i delstaten Brandenburg og ved elven Spree. Byen har omtrent 99 000 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
kˈottbus

Byen er økonomisk og kulturelt sentrum for det historiske landskapet Niederlausitz i den sørøstlige utkant av Spreewald. Fra 1952 til 1990 var den hovedstad i distriktet Cottbus i Øst-Tyskland (DDR).

Cottbus er et jernbaneknutepunkt, og næringslivet tekstil- og elektronisk industri. Tekstilindustrien går tilbake til 1500-tallet, og det første dampdrevne spinneriet satt i drift 1817. Byen er hjem til Brandenburgische Technische Universität (BTU), et universitet grunnlagt i 1991.

Byen fikk sine byrettigheter på 1200-tallet. Man kan se rester av bymuren fra middelalderen, blant annet Spremberger Torturm. Av severdigheter kan man finne den fredede Altmarkt med bygninger i saksisk barokk, blant annet Löwenapotheke, og den sengotiske teglstenskirken St. Nikolai fra 1400-tallet samt Wendische Kirche som var det religiøse midtpunktet for den sorbiske befolkningen. At Cottbus fortsatt er et sentrum for den sorbiske minoriteten kan sees på de tospråklige gateskiltene i byen. Interessant er Branitzer Park, anlagt av fyrst Hermann von Pückler-Muskau på 1800-tallet som engelsk landskapshage.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg