Faktaboks

Cottbus
Uttale
kˈottbus

Cottbus er en by i det østlige Tyskland, i delstaten Brandenburg og ved elven Spree. Byen har omtrent 99 000 innbyggere (2019).

Byen er økonomisk og kulturelt sentrum for det historiske landskapet Niederlausitz i den sørøstlige utkant av Spreewald. Fra 1952 til 1990 var den hovedstad i distriktet Cottbus i Øst-Tyskland (DDR).

Cottbus er et jernbaneknutepunkt, og næringslivet tekstil- og elektronisk industri. Tekstilindustrien går tilbake til 1500-tallet, og det første dampdrevne spinneriet satt i drift 1817. Byen er hjem til Brandenburgische Technische Universität (BTU), et universitet grunnlagt i 1991.

Byen fikk sine byrettigheter på 1200-tallet. Man kan se rester av bymuren fra middelalderen, blant annet Spremberger Torturm. Av severdigheter kan man finne den fredede Altmarkt med bygninger i saksisk barokk, blant annet Löwenapotheke, og den sengotiske teglstenskirken St. Nikolai fra 1400-tallet samt Wendische Kirche som var det religiøse midtpunktet for den sorbiske befolkningen. At Cottbus fortsatt er et sentrum for den sorbiske minoriteten kan sees på de tospråklige gateskiltene i byen. Interessant er Branitzer Park, anlagt av fyrst Hermann von Pückler-Muskau på 1800-tallet som engelsk landskapshage.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg