Faktaboks

Collegium norwegianorum

Bursa St. Olavi og Regentia Olavi

Collegium norwegianorum var et kollegium for norske studenter ved Universitetet i Rostock. Et studentkollegium var en organisasjon eller stiftelse som ga studentene husrom og andre nødvendigheter til livets opphold, men også holdt studentene under strengt tilsyn. De var forløpere til dagens britiske colleges.

Etter at Universitetet i Rostock ble etablert i 1419, kom mange nordmenn til å søke seg dit. I perioden frem til 1500 var nær 100 nordmenn studenter her. Derfor ble det tidlig stiftet et eget kollegium for de norske studentene, allerede før 1443. Olav Engelbrektsson, senere erkebiskop i Norge, var forstander ved kollegiet da han oppholdt seg ved Universitetet i Rostock på begynnelsen av 1500-tallet. Kollegiet skal ha eksistert helt frem til 1700-tallet. Collegium norwegianorum forekommer i kildene også under navnet Bursa St. Olavi og Regentia Olavi.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg