studentkollegium

Artikkelstart

Et studentkollegium er en organisasjon eller stiftelse som har til hensikt å gi studentene husrom og andre nødvendige velferdsgoder. I kollegiene ble studentene tradisjonelt også holdt under strengt tilsyn, med en universitetslærer som forstander. Ved mange kollegier ble det gitt undervisning i form av krav om levering av små avhandlinger som skulle forsvares under disputas. Studentkollegiene var forløpere til dagens britiske colleges.

Det er en svært gammel skikk at studentene ved et universitet organiserte seg etter de geografiske områdene de kom fra. Mange av studentkollegiene er derfor knyttet til studenter fra bestemte land eller områder. Det eldste kjente norske studentkollegiet, Collegium norwegianorum stiftet i første halvdel av 1400-tallet i tilknytning til Universitetet i Rostock, er et eksempel på kollegier knyttet til et bestemt lands studenter. I Sverige er «studentnationerna», eller bare «nationerna», en videreføring av tradisjonen med å organisere studentene etter hjemsted.

Studenter-Societet i Bergen på 1600-tallet var ment å fungere som et slags studentkollegium for studenter som oppholdt seg i byen. Et av de mest kjente studentkollegiene i Norden er Regensen i København, som ble stiftet i 1623 og som fortsatt eksisterer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg