Chichester

Artikkelstart

Chichester er en by og et bispesete i Storbritannia, England, hovedstad i grevskapet Sussex, omlag 20 kilometer øst for Portsmouth. Byen har 26 795 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
tʃˈitʃistə

Chichester er et handelssenter med betydelig turisme. Den naturlige havnen sørvest for sentrum har flere marinaer, samtidig som nærheten til åsryggen South Downs gir gode muligheter for friluftsliv.

Chichester er en gammeldags by med vakker domkirke, som ble påbegynt omkring 1080–1090 og som har et frittstående tårn fra 1400-tallet. Guildhall Museum er et museum med romerske funn. I nærheten ligger Goodwood med blant annet hertugen av Richmonds slott med en stor malerisamling og en galoppbane.

Historie

Byen kan føres tilbake til romertiden (Noviomagus Regnensium) og har rester av bymur. I middelalderen var Chichester et viktig senter for ullhandelen.

Chichester Festival Theatre åpnet i 1962 og arrangerer årlige festspill.

Like nord for Chichester ligger landsbyen Goodwood, som er kjent for sine årlige hesteveddeløp siden 1802 og sin berømte motorsportbane. Goodwood House fra omkring 1600 er slottet til hertugen av Richmond og har en omfattende malerisamling. Hovedkvarteret til Rolls Royce ligger på eiendommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg