Cheltenham

GCHQs hovedkvarter i Cheltenham, kalt «Smultringen».
Av .

Artikkelstart

Cheltenham er bykommune i Storbritannia, sørvest i England, i grevskapet Gloucestershire, ved foten av Cotswold Hills, 12 kilometer nordøst for Gloucester. Byområdet har 116 447 innbyggere i følge folketellingen i 2011, kommunen har 115 732 innbyggere og et areal på 47 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
tʃˈeltnəm

Cheltenham er utdanningssenter der de viktigste skolene er Pate's Grammar School (grunnlagt i 1574), Cheltenham College (1841), Cheltenham Ladies College (1853) og Dean Close Scholl (1886).

Byen er videre kjent som kultursenter og er vertskapsby for flere festivaler innen litteratur, vitenskap, jazz og mat og drikke. De store festivalene trekker til seg mindre, der folkemusikk, mote, design og poesi er noen. Hver mars måned arrangeres Cheltenham Festival, som består av fire dager med hesteveddeløp. Cheltenham er senter for galoppsportens steeplechase.

Byen rommer fotball-laget Cheltenham Town Football Club. Klubben ble stiftet i 1892, og kvalifiserte seg til The Football League i 1999. Laget er også kjent som The Robins og spiller sine hjemmekamper på Whaddon Road.

Næringslivet består av matvareindustri, romfart, elektronikk og turisme og er dessuten et regionalt handelssentrum. Den britiske regjeringens elektroniske overvåkingsorganisasjon, Government Communications Headquarters (GCHQ), har hovedkvarter i Cheltenham.

Byen var et mondent badested på 1700- og 1800-tallet og er en av de vakreste byer i England, med mange hus i regencestil. Cheltenham er komponisten Gustav Holsts fødeby. Brian Jones (1942-1969) i The Rolling Stones er født i Cheltenham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg