Charleston – by i South Carolina

Charleston er en by i delstaten South Carolina, USA, på en halvøy mellom utløpet av Ashley og Cooper River. Byen har 134 875 innbyggere, og danner kjernen i den større byregionen Charleston–North Charleston (metropolitan area) med 775 831 innbyggere (US Census, 2017).

Charleston er South Carolinas viktigste industri- og havneby. Industrien er allsidig, og byens mange historiske minnesmerker tiltrekker en betydelig turisttrafikk. Skipsfartnæringen er særlig viktig: byen har stor havn med utførsel av kommersielle varer. Charleston har for øvrig stor marinebase, grunnlagt 1901, og er sete for flere høyskoler.

Charleston er South Carolinas eldste by, grunnlagt i 1670. Den ble en viktig base for britisk kolonisering av Sørstatene. På 1700-tallet ble byen et viktig kulturelt og kommersielt senter, med innvandring av blant annet hugenotter, jøder og irlendere. Byen het først Albemark Point, men ble omdøpt til Charles Town etter Charles 2. Byen var delstatshovedstad i perioden 1776–1786, da Columbia ble bygd. Frem til 1812 var byen et senter for slavetrafikken. Den amerikanske borgerkrigen 1861–65 begynte med bombardementet av unionsfestningen Fort Sumter ved innseilingen til Charleston 12.–13. april 1861. Charleston ble beleiret av nordstatstropper i over to år før byen falt i 1865. Gjenoppbyggingen etter borgerkrigen ble hindret av et større jordskjelv som rammet byen i 1886. Den økonomiske veksten på 1900-tallet ble stimulert av store militære installasjoner, og utbyggingen av vannkraften i Santee og Cooper River (1942).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.