Chance Vought Corporation

Jagerflyet F4U Corsair
San Diego Air and Space Museum.

Artikkelstart

Chance Vought Corporation var en tidligere amerikansk flyfabrikk etablert i 1917. Den spesialiserte seg på fly til den amerikanske marine og er mest kjent for jagerflyet Corsair, som ble brukt både under andre verdenskrig og under Koreakrigen.

Historie

Fabrikken ble etablert i 1917 som Lewis and Vought Company, og ble etter første verdenskrig Chance Vought Corporation. Fabrikken ble i 1929 en del av United Aircraft and Transport Corporation, og fra 1939 til 1954 var Chance Vought slått sammen med Sikorsky til Vought-Sikorsky. Chance Vought Corporation ble overtatt av Ling-Temco i 1961, og i 1964 reorganisert som LTV Aerospace. LVT Aerospace ble i 1976 Vought Corporation og fra 1983 LVT Aerospace and Defence Company, før det i 1992 ble solgt til Northrop Corporation og Carlyle Group. Vought Corporation var fra 1994 til 2000 en del av Northrop Grumman, og ble fra 2000 overtatt av Carlyle Group og reetablert som Vought Aircraft Industries. I 2010 ble Vought Aircraft Industries solgt til Triumph Group og ble en del av Triumph Aerospace Structures.

I tillegg til Corsair utviklet Vought Corporation også blant annet jagerflyene Cutlass og Crusader, og angrepsflyet Corsair II.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg