Snitt av M/S Kungsholm, 1927.

. fri

Carl Bergsten, svensk arkitekt. Han var en av Sveriges mest betydningsfulle og særpregede i første del av 1900-tallet, med et personlig formspråk hovedsakelig innenfor nyklassisisme.

Etter arkitektutdanning ved Kungliga Tekniska Högskolan  og Konstakademin i Stockholm kom han på studiereise til Wien, hvor han mottok sterke inntrykk fra den unge jugendstilen. Senere i karrieren dreide interessen mer i retning av klassisismen og funksjonalismen. Bergsten drev eget arkitektkontor i Stockholm 1904-35, og i årene 1931-35 var han professor i arkitektur ved Konsthögskolan.

Blant hans mest kjente byggverk er Liljevalchs konsthall  (1916) og kirker i Hjorthagen og Enskede i Stockholm. I fødebyen Norrköping tegnet han blant annet S:t Olofsskolan (1908) og Skandinaviska Kreditaktiebolaget (1908). Av hans mange fine villaer kan framheves Villa Hertha i Kalmar. Hans siste store verk er Göteborgs stadsteater  fra 1934. Bergsten arbeidet også med interiører og møbler; han bidrog sterkt til at svensk interiørarkitektur på 1920-tallet ble internasjonalt kjent som "Swedish Grace". Et høydepunkt er Svenska Amerika Liniens M/S Kungsholm  (1928.)

  • Göteborgs stadsteaters invigning. Göteborg, 1934. Finn boken
  • Bonnie Festin: Carl Bergsten. En arkitekt och hans former. Norrköping, 2005.Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.