Snitt av M/S Kungsholm, 1927.

. fri

Carl Bergsten, svensk arkitekt. Han var en av Sveriges mest betydningsfulle og særpregede i første del av 1900-tallet, med et personlig formspråk hovedsakelig innenfor nyklassisisme.

Etter arkitektutdanning ved Kungliga Tekniska Högskolan  og Konstakademin i Stockholm kom han på studiereise til Wien, hvor han mottok sterke inntrykk fra den unge jugendstilen. Senere i karrieren dreide interessen mer i retning av klassisismen og funksjonalismen. Bergsten drev eget arkitektkontor i Stockholm 1904-35, og i årene 1931-35 var han professor i arkitektur ved Konsthögskolan.

Blant hans mest kjente byggverk er Liljevalchs konsthall  (1916) og kirker i Hjorthagen og Enskede i Stockholm. I fødebyen Norrköping tegnet han blant annet S:t Olofsskolan (1908) og Skandinaviska Kreditaktiebolaget (1908). Av hans mange fine villaer kan framheves Villa Hertha i Kalmar. Hans siste store verk er Göteborgs stadsteater  fra 1934. Bergsten arbeidet også med interiører og møbler; han bidrog sterkt til at svensk interiørarkitektur på 1920-tallet ble internasjonalt kjent som "Swedish Grace". Et høydepunkt er Svenska Amerika Liniens M/S Kungsholm  (1928.)

  • Göteborgs stadsteaters invigning. Göteborg, 1934. Finn boken
  • Bonnie Festin: Carl Bergsten. En arkitekt och hans former. Norrköping, 2005.Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.