Camille Paglia

Faktaboks

Camille Paglia

Camille Anna Paglia

Født
2. april 1947, Endicott, New York, USA

Artikkelstart

Camille Paglia er en amerikansk forfatter og litteraturviter som var foreleser ved University of the Art i Philadelphia fra 1984. Siden 1991 har hun hatt stilling professor i humanistiske fag. Doktorgradsavhandlingen hun skrev ved Yale i 1974 var utgangspunktet for hovedverket hennes, Sexual Personae (1990), med undertittelen Art and Decadence from Nefertiti to Emily Dickinson.

Boken er en original fremstilling av Vestens kulturhistorie, og dessuten et oppgjør med rådende feministisk tankegods og poststrukturalistisk teori. Sexual Personae ble etter hvert en bestselger, og Paglia har selv blitt en berømt og høyt profilert kulturpersonlighet – ikke minst på grunn av sine kontroversielle uttalelser omkring seksualitet og sin utstrakte interesse for og - bruk av - populærkultur.

Senere har hun gitt ut blant annet disse essaysamlingene:

  • Sex, Art, and American Culture (1992)
  • Vamps and Tramps (1994)
  • Break, Blow, Burn (2005)

Paglia har møtt sterk kritikk fra mange politiske og ideologiske leire, kanskje spesielt fra mange toneangivende amerikanske feminister, som i stor grad har oppfattet henne som antifeministisk, useriøs og politisk ukorrekt. Det er særlig påstandene hennes om sammenhengen mellom vold og seksualitet, og om biologisk betingede forskjeller mellom menn og kvinner, som vekker oppsikt og motstand.

Paglia selv definerer seg imidlertid som feminist, men tar skarp avstand fra den retningen innen feministisk tenkning som glorifiserer kvinnelighet på bekostning av mannlighet, og fra alle forsøk på å oppnå likestilling ved hjelp av kvoteordninger og andre spesialordninger for kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg