Cameron Crowe

Faktaboks

Cameron Crowe

Cameron Bruce Crowe

Uttale
krou
Født
13. juli 1957, Palm Springs, California, USA

Artikkelstart

Cameron Crowe er en produsent, manusforfatter og filmregissør fra USA.

Crowe innledet sitt yrkesliv som musikkskribent for magasinet Rolling Stone, og skrev manus til Amy Heckerlings populære ungdomsfilm Fast Times at Ridgemont High (Hæla i taket, 1982). Han regidebuterte med ungdomsfilmen Say Anything (Alle elsker Lloyd, 1989), som ble et gjennombrudd for John Cusack og Ione Skye. I Singles (1992) skildret han unge amerikanere i musikkmiljøet som oppsto rundt den såkalte grunge-bølgen i Seattle.

Han har siden laget Jerry Maguire (1996), med Tom Cruise og Cuba Gooding Jr., musikkfilmen Almost Famous (2000; Oscar-pris for beste manus) med Kate Hudson, og Vanilla Sky (2001), med Tom Cruise og Penélope Cruz. For Jerry Maguire ble Crowe Oscar-nominert for beste originalmanus og beste film.

Etter musikkdokumentarene The Union (2011) om Elton John og Leon Russell, og Pearl Jam Twenty (2011), om rockebandet Pearl Jam, returnerte han til spillefilmen med We Bought a Zoo (2011), en filmatisering av Benjamin Mees memoarer ved samme navn, med Matt Damon og Scarlett Johansson i hovedrollene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg