Penélope Cruz

Faktaboks

Penélope Cruz
Penélope Cruz Sánchez
Uttale
kruþ
Født
28. april 1974, Madrid

Cruz deltar på TIFF, Toronto International Film Festival i 2012.

.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Penélope Cruz er en spansk filmskuespiller, en av Spanias mest populære. Hun er særlig kjent for sine mange samarbeid med regissøren Pedro Almodóvar. I 2008 fikk hun Oscar-prisen for beste birolle i Vicky Cristina Barcelona.

Fra ballett til lerret

Cruz har bakgrunn som ballettdanser og skuespiller fra TV og musikkvideoer. Hennes første roller var som den ene av søstrene i Fernando Truebas Belle époque (Herlige tider, 1992), og hovedrollen i Bigas Lunas sprelske Jamón, jamón (Skinke, skinke, 1993).

Hun har siden vært aktiv i både spansk og internasjonal film, blant annet med biroller i Almodóvars Carne trémula (Live Flesh, 1997) og Todo sobre mi madre (Alt om min mor, 1999), foruten Stephen Frears' The Hi-Lo Country (1998), Ted Demmes Blow (2001), og Bandidas (2006) av Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Videre karriere

Sammen med sine kvinnelige motspillere i Almodóvars Volver (Volver: Å vende tilbake, 2006) mottok hun prisen for beste ensemble under filmfestivalen i Cannes, og hun ble Oscar-nominert. I 2008 vant hun Oscar-prisen for beste birolle for sin prestasjon i Vicky Cristina Barcelona. Hun fikkogså en Bafta-pris for denne rollen. For birollen i musikalfilmen Nine (2009) fikk Cruz sin andre Oscar-nominasjon.

Hun er gift med Javier Bardem (2010–), som også har vært hennes motspiller en rekke ganger, blant annet i Ridley Scotts The Counselor (2013) og den biografiske Loving Escobar (2017). I den kritikerroste TV-serien American Crime Story (2018), basert på virkelige kriminalsaker, portretterer Cruz Donatella Versace, søster av den drepte Gianni Versace.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg