Penélope Cruz

Faktaboks

Penélope Cruz
Penélope Cruz Sánchez
uttale:
kruþ
født:
28. april 1974, Madrid

Cruz deltar på TIFF, Toronto International Film Festival i 2012.

.
Lisens: CC BY SA 2.0

Penélope Cruz er en spansk filmskuespiller, en av Spanias mest populære. Hun er særlig kjent for sine mange samarbeid med regissøren Pedro Almodóvar. I 2008 fikk hun Oscar-prisen for beste birolle for Vicky Cristina Barcelona.

Fra ballett til lerret

Cruz har bakgrunn som ballettdanser og skuespiller fra TV og musikkvideoer. Hennes første roller var som den ene av søstrene i Fernando Truebas Belle époque (Herlige tider, 1992), og hovedrollen i Bigas Lunas sprelske Jamón, jamón (Skinke, skinke, 1993).

Hun har siden vært aktiv i både spansk og internasjonal film; blant annet med biroller i Almodóvars Carne trémula (Live Flesh, 1997) og Todo sobre mi madre (Alt om min mor, 1999), foruten Stephen Frears' The Hi-Lo Country (1998), Ted Demmes Blow (2001) og Bandidas (2006) av Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Videre karriere

Sammen med sine kvinnelige motspillere i Almodóvars Volver (Volver: Å vende tilbake, 2006) mottok hun prisen for beste ensemble under Filmfestivalen i Cannes. I 2008 vant hun Oscar for beste birolle for sin prestasjon i Vicky Cristina Barcelona. Hun fikkogså en Bafta-pris for denne rollen

Hun er gift med Javier Bardem (2010–), som også har vært hennes motspiller en rekke ganger, blant annet i Ridley Scotts The Counselor (2013) og den biografiske Loving Escobar (2017). I den kritikerroste TV-serien American Crime Story (2018), basert på virkelige kriminalsaker, portretterer Cruz Donatella Versace, søster av den drepte Gianni Versace.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg