Cadillac Eldorado, 1959-modell
General Motors.
Lisens: CC BY NC 3.0

Cadillac er et amerikansk bilmerke etablert i 1902. Merket har siden andre verdenskrig vært den ledende av amerikanske luksusbiler.

Faktaboks

Uttale
kˈædilæk

Virksomhet

Cadillac ATS-V Coupe, 2016-modell
General Motors.
Lisens: CC BY NC 3.0

Cadillac blir i tillegg til i USA også produsert i Shanghai, Kina, for det kinesiske markedet. Merket leverte omkring 344 900 personbiler i 2023. Det største markedet for Cadillac var Kina, fulgt av USA.

Historie

Ingeniør Henry M. Leland (1843–1932) konstruerte bilmotorer allerede før århundreskiftet og startet en bilfabrikk i Detroit i 1902 ved å slå to mindre bilfabrikker sammen. Den første modellen var ensylindret og ble i løpet av 5 år bygd i et antall av omkring 20 000. I 1909 ble fabrikken innlemmet i General Motors, og Cadillac har senere vært GMs dyreste og mest ansette merke.

Cadillac vant to ganger The Dewar Trophy, en utmerkelse den engelske bilklubben RAC tildelte den på grunn av den enestående presisjon alle deler var utført med og fordi den var den første seriebygde bil med elektrisk selvstarter, elektrisk lysanlegg og batteritenning. Det var GMs sjefingeniør Charles F. Kettering som oppfant selvstarteren, montert i serieproduksjon i Cadillac 1912, og han gjorde også meget for å utvikle de moderne høykomprimerte bensinmotorer.

Siden 1914 har Cadillac hatt V8-motor, åttesylindrete motorer i V-form, og var i 1920-årene verdens mest solgte bil med åttesylindret motor. Omkring 1930 ble det også bygd modeller med tolv- og 16-sylindrete motorer. En mindre type, La Salle, ble produsert fra 1927 til 1941.

Etter andre verdenskrig har Cadillac vært den ledende av de amerikanske luksusbiler. Siden 1967 har enkelte modeller hatt forhjulsdrift. Kjente modellnavn har vært Eldorado, Fleetwood og De Ville.

Navnet

Navnet på bilmerket og bilfabrikken er etter Antoine Laumet de la Mothe Cadillac, som var den første europeer som kom til det stedet der Detroit senere ble bygd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg