Cadillac

Artikkelstart

Cadillac, amerikansk bilmerke. Etablert i 1902. Har siden andre verdenskrig vært den ledende av amerikanske luksusbiler.

Faktaboks

Uttale
kˈædilæk

Historie

.
Lisens: CC BY NC 3.0
Cadillac Eldorado, 1959-modell.
Bilde fra General Motors, lisens CC-BY-NC 3.0
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ingeniør Henry M. Leland (1843–1932) konstruerte bilmotorer allerede før århundreskiftet og startet en bilfabrikk i Detroit i 1902 ved å slå to mindre bilfabrikker sammen. Den første modellen var ensylindret og ble i løpet av 5 år bygd i et antall av omkring 20 000. I 1909 ble fabrikken innlemmet i General Motors, og Cadillac har senere vært GMs dyreste og mest ansette merke.

Cadillac vant to ganger The Dewar Trophy, en utmerkelse den engelske bilklubben RAC tildelte den på grunn av den enestående presisjon alle deler var utført med og fordi den var den første seriebygde bil med elektrisk selvstarter, elektrisk lysanlegg og batteritenning. Det var GMs sjefingeniør Charles F. Kettering som oppfant selvstarteren (montert i serieproduksjon i Cadillac 1912), og han gjorde også meget for å utvikle de moderne høykomprimerte bensinmotorer.

Siden 1914 har Cadillac hatt V8-motor (8-sylindrete motorer i V-form) og var i 1920-årene verdens mest solgte bil med 8-sylindret motor. Omkring 1930 ble det også bygd modeller med 12- og 16-sylindrete motorer. En mindre type, La Salle, ble produsert 1927–41.

Etter andre verdenskrig har Cadillac vært den ledende av de amerikanske luksusbiler. Siden 1967 har enkelte modeller hatt forhjulsdrift. Kjente modellnavn har vært Eldorado, Fleetwood og De Ville.

Virksomhet

Cadillac ATS-V Coupe, 2016-modell.
Bilde fra General Motors, lisens CC-BY-NC 3.0
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Cadillac blir i tillegg til i USA også produsert i Shanghai, Kina, for det kinesiske markedet. Merket hadde sitt nest beste salgsår i 2017, og leverte 356 467 personbiler. Det største markedet for Cadillac var Kina, fulgt av USA.

Modellserier for 2018 inkluderer ATS, XTS, CTS og CT6, crossoverbilen XT5 og SUV'en Escalade (felles plattform med Chevrolet Tahoe og GMC Yukon).

Navnet

Navnet på bilmerket og bilfabrikken er etter Antoine Laumet de la Mothe Cadillac, som var den første europeer som kom til det stedet der Detroit senere ble bygd.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg