Côte-d'Or (departement i Frankrike)

Artikkelstart

Côte-d'Or er et departement i Frankrike. Det ligger nord i regionen Bourgogne-Franche-Comté. Departementet har et areal på 8763 kvadratkilometer og omtrent 533 800 innbyggere (2017). Hovedstaden er Dijon.

Faktaboks

Uttale
kåt då:r

Natur

Departementet omfatter Langresplatået i nord, som utgjør den sørøstlige avgrensning av Parisbassenget. Den midtre del er oppfylt av fjellkjeden Côte d'Or (636 meter over havet), mens den sørvestlige del tilhører høylandet Morvan og slettelandet Auxois. Saône renner gjennom den østlige del av departementet, og Bourgogne-kanalen, som forbinder Seine med Saône, gjennomskjærer landskapet fra nordvest til sørøst.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei. Côte-d'Or er kjerneområde for burgundervinen og omfatter også Côte-de-Nuits og Côte-de-Beaune, hjemstedene for flere av verdens beste viner. Det fremste vindistriktet strekker seg langs østskråningen av Côte d'Or mellom Dijon og Beaune. Ellers dyrkes det korn, poteter, sukkerroer og noe tobakk. Industrien omfatter produksjon av næringsmidler (sennep, eddik, ost), kjemikalier, maskiner, motorsykler og elektronisk utstyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg