Faktaboks

Uttale
kåt då:r

Côte-d'Or er et departement i Frankrike. Det ligger nord i regionen Bourgogne-Franche-Comté. Departementet har et areal på 8763 kvadratkilometer og omtrent 533 800 innbyggere (2017). Hovedstaden er Dijon.

Natur

Departementet omfatter Langresplatået i nord, som utgjør den sørøstlige avgrensning av Parisbassenget. Den midtre del er oppfylt av fjellkjeden Côte d'Or (636 meter over havet), mens den sørvestlige del tilhører høylandet Morvan og slettelandet Auxois. Saône renner gjennom den østlige del av departementet, og Bourgogne-kanalen, som forbinder Seine med Saône, gjennomskjærer landskapet fra nordvest til sørøst.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei. Côte-d'Or er kjerneområde for burgundervinen og omfatter også Côte-de-Nuits og Côte-de-Beaune, hjemstedene for flere av verdens beste viner. Det fremste vindistriktet strekker seg langs østskråningen av Côte d'Or mellom Dijon og Beaune. Ellers dyrkes det korn, poteter, sukkerroer og noe tobakk. Industrien omfatter produksjon av næringsmidler (sennep, eddik, ost), kjemikalier, maskiner, motorsykler og elektronisk utstyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg