Dijon

Dijon. Bykjernen. På bildet sees tre kirker: Saint-Jean til venstre, Saint-Philibert i midten og Cathédrale Saint-Bénigne til høyre. Cathédrale Saint-Bénigne, den mest kjente av disse tre, er en gotisk kirke fra 1200-tallet, med en krypt fra 1000-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Dijon, by i Frankrike, hovedstad i regionen Bourgogne-Franche-Comté og i departementet Côte d'Or. 152 070 innbyggere (2012), med forsteder 375 830 innbyggere (2011).

Faktaboks

uttale:
diʒˈɔ

Dijon ligger på en fruktbar slette ved foten av høydedraget Côte d'Or og ved Canal de Bourgogne, og er et viktig vei- og jernbaneknutepunkt. Dijon er en viktig handelsby, kjent for produksjon og omsetning av burgundervin, likør, sennep, eddik m.m. Tallrike offentlige administrative funksjoner og kulturinstitusjoner, bl.a. universitet, grunnlagt 1722, kunst- og musikkakademi og botanisk hage. Industrien har tradisjonelt betydd relativt lite for byens næringsliv, men er i vekst. Ved siden av vin- og likørfremstillingen er verkstedindustrien (elektroteknisk, maskin- og bilindustri) og kjemisk industri (bl.a. produksjon av kunstgjødsel og legemidler) viktigst.

Bybeskrivelse

Bortsett fra den gamle bykjernen har Dijon regelmessige, brede gater og mange åpne plasser. De burgundiske hertugers palass fra 1100-tallet er nå kunstmuseum og rådhus. Andre vakre bygninger er Saint-Bénigne-katedralen (1280–88) med en krypt som hører til de eldste kristelige byggverk i Frankrike og et 94 m høyt tårn, kirkene Notre-Dame (gotikk, 1252–1334) og St.-Michel (renessanse), klosteret Chartreuse de Champmol (nå psykiatrisk sykehus) og justispalasset (1500-tallet), hvor parlamentet kom sammen.

Historikk

Dijon, romernes Divio, ble som hovedstad (1179–1477) for hertugene av Burgund et politisk og kulturelt sentrum. Hoffet trakk til seg en rekke kunstnere, musikere og arkitekter. Byen forble sete for Burgunds parlament under fransk herredømme fra 1477. På 1700-tallet var Dijon et viktig intellektuelt sentrum, men mistet betydning etter Den franske revolusjon. Byen ble beleiret av prøysserne under krigen 1870–71.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg