Burgunder, egentlig en betegnelse på viner fra det gamle hertugdømme Bourgogne i Frankrike. Som burgunder betegnes først og fremst de «store» og kostbare viner fra departementet Côte-d'Or med byene Nuits-Saint-Georges og Beaune som viktigste eksportplasser. Herfra kommer kjente viner som Chambertin, Clos Vougeot, Romanée, Corton, Pommard og mange andre. Alle er laget av druen Pinot Noir, som gir vinene en rik fylde og en fornem bouquet. Mindre mengder hvitvin dyrkes av Chardonnay-druen (f.eks. Montrachet og Meursault). Chablis-området regnes også til Bourgogne. Det ligger i departementet Yonne og produserer en tørr, raffinert hvitvin, også produsert av druesorten Chardonnay.

Sørlig, i retning mot Lyon, ligger Chalon, Mâcon- og Beaujolais-distriktene, vinene herfra grupperes sammen med de egentlige burgundervinene. Den kjente hvitvin Pouilly Fuissé, som også lages av Chardonnay-druen, stammer fra Mâcon. Den kan minne om Chablis. I Beaujolais og deler av Mâcon produseres rødvinene av Gamay-druen, som i den granittholdige jorden i disse distrikter gir en frisk, fruktaktig vin som er blitt meget populær. Ved produksjon av rød burgunder tar man spesielt sikte på å fremstille runde, bløte viner med lite garvestoff. De modnes derfor som regel raskere enn f.eks. Bordeaux-vinene. I distriktet serveres de lettere røde burgundervinene ofte ved kjellertemperatur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.