burgunder

Burgunder. Vindistriktet Bourgogne.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Burgunder er egentlig en betegnelse på viner fra det gamle hertugdømme Bourgogne i Frankrike. Som burgunder betegnes først og fremst de «store» og kostbare viner fra departementet Côte-d'Or med byene Nuits-Saint-Georges og Beaune som viktigste eksportplasser. Herfra kommer kjente viner som Chambertin, Clos Vougeot, Romanée, Corton, Pommard og mange andre. Alle er laget av druen pinot noir, som gir vinene en rik fylde og en fornem bouquet.

Faktaboks

Uttale
burgˈunder

Mindre mengder hvitvin dyrkes av chardonnay-druen (for eksempel Montrachet og Meursault). Chablis-området regnes også til Bourgogne. Det ligger i departementet Yonne og produserer en tørr, raffinert hvitvin, også produsert av druesorten chardonnay.

Sørlig, i retning mot Lyon, ligger Chalon, Mâcon- og Beaujolais-distriktene, vinene herfra grupperes sammen med de egentlige burgundervinene. Den kjente hvitvinen Pouilly Fuissé, som også lages av chardonnay-druen, stammer fra Mâcon. Den kan minne om chablis. I Beaujolais og deler av Mâcon produseres rødvinene av gamay-druen, som i den granittholdige jorden i disse distrikter gir en frisk, fruktaktig vin som er blitt meget populær.

Ved produksjon av rød burgunder tar man spesielt sikte på å fremstille runde, bløte viner med lite garvestoff. De modnes derfor som regel raskere enn for eksempel bordeauxvinene. I distriktet serveres de lettere røde burgundervinene ofte ved kjellertemperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg