Bydrakt fra Oslo
/Norsk bunadleksikon.
Bydrakt fra Oslo
/Norsk bunadleksikon.

Bydrakt fra Haugtussa husflid fins både for kvinne og mann. Draktene er komponert av Anne Brit Solberg med inspirasjon fra motetrekk i bybildet i andre halvdel av 1800-tallet. Draktene er imidlertid fritt komponert og har ikke utgangspunkt i konkrete, bevarte klesplagg fra den aktuelle perioden.

Faktaboks

Det er mønstrene som danner basis i draktene, og materialene kan variere etter kundenes ønsker og hva som fins i handelen. Kvinnedrakta består av stakk, skjorte og liv. Stakken er i svart ullstoff og skjorta i hvit bomull. Livet har firskåren halsringing og isydde kiler nederst som gir vidde over hoftene. Farger og materialer i livet kan variere. Som tilbehør brukes silkesjal, og både kep og et eget halssmykke er under planlegging.

Herredrakta består av lange bukser, knesid trøye, samt vest og skjorte. Til bukse og trøye brukes svart ullstoff, og skjorta er i hvitt bomullsstoff. Trøya har mange fellestrekk med moteplagget bonjour, som var et vanlig antrekk i andre halvdel av 1800-tallet. Vestens materialer og farger kan variere. Den har ståkrage og nedbrettede slag, og er dobbeltspent. Som tilbehør brukes silketørkle og ei nål i halsen. Videre anbefales spaserstokk og flosshatt, men Haugtussa husflid fører ikke dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg