Broder Lysholm Krohg

Faktaboks

Broder Lysholm Krohg
Født
19. august 1777, Trondheim
Død
16. oktober 1861, Trondheim

Artikkelstart

Broder Lysholm Krohg var en norsk offiser og veiembetsmann. Han var veimester i Søndre Trondhjems amt i mer enn en mannsalder, var også aktiv innen jordbruksområdet og arbeidet også med ulike industriforetak, som jernverk, papirfabrikk og kruttmølle.

Karriere

Etter å ha fått undervisning av huslærere og en tid på latinskolen i Trondheim begynte han i 1794 på Den frie matematiske skole (krigsskolen) i Christiania, og i 1798 var han ferdig utdannet offiser. Han gjorde garnisonstjeneste ved 1. Akershusiske infanteriregiment og som kornett ved Smålenske dragonregiment. I 1808 ble han rittmester. Da først faren Nicolai Frederik og senere broren Christian, som var konstituert i farens veimesterstilling, begge døde i 1801, ble Broder Lysholm konstituert som disses etterfølger som veimester.

Etter flere omorganiseringer av embetet, ble Krohg i 1809 utnevnt til veimester i Søndre Trondhjems amt. Til tross for atskillig motstand fra bøndene gjennomførte han flere større veianlegg: i øvre del av Gauldalen, strekningen fra Støren gjennom Soknedal mot Innset og veien fra Trondheim over Strindalandet. I 1823 ble han konstituert i det ledige veimesterembetet i Nordre Trondhjems amt. Her stod han for gjennomføringen av mellomriksveien over Verdalen til Jemtland («Kong Karl Johans vei»), et arbeid som ble fullført i 1835.

Andre opplysninger

Broder Lysholm Krogh ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1857.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg