London Bridge is falling down
En engelsk familie leker London Bridge is falling down, den engelske varianten av Bro, bro brille. Melodien er annerledes, men tilhører samme melodikrets som melodien til Bro, bro brille.

Bro, bro brille er en sanglek med lange tradisjoner. Leken blir brukt over store deler av verden, og sangen kan ha litt ulik tekst.

Regler

Bro, bro brille

Barn i Ådalsbruk i Løten leker Bro, bro brille. Bildet er tatt en gang mellom 1958 og 1962.

Av /Anno Domkirkeodden.

To av deltakerne i leken danner en bro eller en portal ved å stå mot hverandre, løfte armene og holde hverandre i hendene. De andre deltakerne stiller opp i en rekke, holder hverandre på skuldrene, og går gjennom portalen. De to som danner broen eller portalen blir på forhånd enige om to likeverdige ting, for eksempel eple og pære, sølv og gull eller katt og hund, som de skal representere.

Rekken av deltakere går under portalen mens sangen synges, og når man kommer til det siste ordet i sangen, gryte, dras dette ut i et langt «gryyyyte», slik at ingen vet når armene går ned og en blir fanget.

Den som blir fanget får hvisket de to alternativene i øret: Vil du ha eple eller pære? Velger den som er fanget eple, må han stille seg bak den som har eple og holde denne rundt livet. Sangen starter på nytt, en ny deltaker blir fanget, og stiller seg bak etter å ha gjort et valg. Slik fortsetter leken til alle er fanget og har valgt side, og så avgjøres leken gjennom en dragkamp mellom de to sidene. Det laget som seirer i dragkampen, har vunnet.

Sangtekst

Sangteksten går slik, med noen varianter:

Bro, bro brille,

klokka ringer elleve.

Keiseren står på sitt høyeste slott,

ser ut over vann,

ser ut over land.

Fare, fare krigsmann,

døden skal du lide.

Den som kommer aller sist,

skal i den sorte gryyyyte.

Det er særlig fjerde og femte linje som varierer, etter Keiseren står på sitt høyeste slott. Her synger noen så hvit som en mann, så sort som en brann, eller så stor som en mann, så sort som en brann.

Historie

Denne sangleken har vært brukt i mange land og i lange tider. I Danmark heter leken også Bro, bro brille, i Sverige Bro, bro breja, og i Tyskland Golden Brücke eller Fallende Brücke. I England er den kjent som London Bridge is falling down, mens den i Korea heter Dong, Dong, Dongdaemun. Melodien til London Bridge is falling down er annerledes, men hører til samme melodikrets.

Melodien er en variasjon av dansetypen bergamasca, en livlig, folkelig dans fra Bergamo i Italia, nedtegnet på slutten av 1500-tallet.

I England ble melodien og leken omtalt i en bok om dans fra 1719, og det finnes flere kilder fra flere land som omtaler det som kan være denne leken allerede på 1500- og 1600-tallet.

I Norge skrev Ludvig Mathias Lindemann om leken i 1848, under navnet Mann i gryten. I Danmark skrev folkloristen Henning Frederik Feilberg om Bro, bro brille i en artikkel i 1905, og henviste da til en rekke kilder som pekte mot tidlige forekomster av leken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg