Dragkamp OL 1912
Dragkamp var olympisk øvelse 1904-1920. Fra OL i Stockholm 1912.
Av /Stockholms stadsmuseum.
Lisens: CC BY 4.0

Dragkamp er en idrett hvor to åttemannslag tar tak i hver ende av et tau og prøver å trekke motstanderne minst fire meter fremover og forbi et merke.

Faktaboks

Også kjent som

tautrekking

engelsk: tug-of-war

Tauet er 35 meter langt og 10–12,5 cm i omkrets. En tvekamp avgjøres ved først å vinne to forsøk. Lagene er inndelt i vektklasser etter totalvekt.

Man konkurrerer også i individuell dragkamp ved hjelp av et heiseapparat med vekter, både i en styrkeøvelse og i en utholdenhetsøvelse.

Dragkamp var olympisk idrett 1904–1920 (lag). Et internasjonalt forbund ble stiftet 1960, og det arrangeres VM fra 1976 (for kvinner fra 1986).

Dragkamp er en meget gammel idrett og har muligens en religiøs bakgrunn som en dramatisering av kampen mellom godt og vondt. Det kan også foregå uten tau, for eksempel som tvekamp med en plankebit (Afghanistan), med en kort snor med håndtak i begge hender (blant inuitter), eller bare med hendene (Korea).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg