Dragkamp, idrett hvor to åttemannslag tar tak i hver ende av et tau og prøver å trekke motstanderne minst 4 m fremover og forbi et merke. Tauet er 35 m langt og 10–12,5 cm i omkrets. En tvekamp avgjøres ved først å vinne to forsøk. Lagene er inndelt i vektklasser etter totalvekt. Man konkurrerer også i individuell dragkamp ved hjelp av et heiseapparat med vekter, både i en styrkeøvelse og i en utholdenhetsøvelse. Dragkamp var olympisk idrett 1904–20 (lag). Et internasjonalt forbund ble stiftet 1960, og det arrangeres VM fra 1976 (kvinner 1986).

Dragkamp er en meget gammel idrett og har muligens en religiøs bakgrunn som en dramatisering av kampen mellom godt og vondt. Det kan også foregå uten tau, f.eks. som tvekamp med en plankebit (Afghanistan), med en kort snor med håndtak i begge hender (blant eskimoer), eller bare med hendene (Korea).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.

Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Med to millioner brukere i måneden og 250 000 leste artikler hver dag er leksikonet Norges største nettsted for forskningsformidling. Leksikonet er eid av de norske universitetene og flere ideelle stiftelser/organisasjoner:

Universitetet i Oslo Norge teknisk-naturvitenskaplige universitet Universitetet i Bergen Universitetet i Tromsø Universitetet i Stavanger Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Meteorologisk institutt
Nord universitet Universitetet i Agder Høgskolen i Oslo og Akershus Stiftelsen Fritt Ord Sparebankstiftelsen DNB Det Norske Videnskaps-Akademi Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening