Faktaboks

Brandbu
Kommune
Gran
Innbyggertall
5084 (2023)
Landareal
5,7 km²
Tettstedsnummer
1675 Brandbu/Jaren
Jaren
Jaren er endestasjon for lokaltog fra Oslo.

Brandbu er et tettsted i Gran kommune i Innlandet. Tettstedet er sammenvokst med tettstedet Jaren til en sammenhengende tettbebyggelse som i statistisk sammenheng benevnes Brandbu/Jaren. Brandbu var tidligere en egen kommune.

Tettstedet

Tettstedet Brandbu/Jaren har 5084 innbyggere (2023) og et areal på 5,7 km². Brandbu er hovedsakelig et handelssenter med noe industri (treindustri, konfeksjonsfabrikk, skofabrikk). Bosetningen er konsentrert til den fruktbare kambrosilurgrunnen på østsida av fjorden, sør for Brandbukampen. Hadeland folkehøgskole ligger på Brandbu. Hadeland folkemuseum ligger ved Halvdanshaugen på Gran. Tingelstad kirke er en steinkirke i romansk stil fra ca. 1100. Storgarden Dvergsten med ca. 1100 mål dyrket mark har bygninger fra 1700-tallet i gammel hadelandsstil.

Tidligere kommune

Brandbu kommune ble opprettet i 1897 ved deling av Gran kommune. Brandbu kommune omfattet områder på begge sider av den midtre del av Randsfjorden. Fra 1962 er Brandbu igjen en del av Gran kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg