Bodøsaken, smuglersak fra 1818, som utviklet seg til å bli en diplomatisk konflikt mellom Storbritannia og Sverige–Norge.

Konflikten startet med at den britiske kjøpmannen, John Everth, ble arrestert for smugling. Han arrangerte senere et overfall på tollstasjonen i Bodø for å ta tilbake de inndradde varene. Everths juridiske rådgiver, F. G. Denovan, fremstilte overfor den britiske regjering hendelsene i Bodø som et overgrep mot en britisk statsborger og britisk eiendom.

Etter sterkt diplomatisk påtrykk i Stockholm endte saken med at den norske stat i 1821 måtte betale en stor erstatning (i alt 120 000 spesidaler). Senere viste det seg at Denovan var en frekk bedrager som i stor grad opererte med forfalskede dokumenter. Saken kom opp i Stortinget 1827, og vakte sterk forbitrelse, særlig mot den svenske utenriksledelse som etter nordmennenes mening ikke hadde tatt seg av norske interesser.

De fleste diplomatiske aktstykker er trykt ved Yngvar Nielsen: Aktstykker om Bodøsagen (1900–07) og G. M. Gathorne-Hardy: Bodøsaken; British Diplomatic Correspondence (1926).

  • Bjørgo, Narve m.fl.: Norsk utenrikspolitikks historie, b. 1, 1995, isbn 82-00-22394-9, Finn boken
  • Steen, Sverre: Det frie Norge, b. 3, 1954, 71-112

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.