Bjørn Rasmussen, dansk forfatter. Hans språkbevisste, kompromissløse og eksperimenterende romaner og dikt tematiserer grensene mellom kropp, kjønn, bevissthet og verden gjennom urovekkende og dystre fortellinger.

Bjørn Rasmussen debuterte som skuespillforfatter i 2004, og har siden skrevet flere stykker for teater. Han er utdannet fra den danske Dramatikeruddannelsen i 2007 og den danske Forfatterskolen i 2011.

Rasmussen fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 2011 med romanen Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet. Boken ble belønnet med den høythengende Montanaprisen samme år. Historien følger fortellerjeget Bjørns spirende seksualitet, som kulminerer i et sadomasokistisk forhold til en mannlig rideinstruktør. Romanen er uten klar kausalitet, og fortellerens beskrivelser veksler mellom gjenkjennelige sammenhenger og mer mytiske skildringer av begjær.

I 2013 kom romanen Pynt, karakterisert som punktroman, om skuespillerinnen Ragna Svendsen, som er innlagt på psykiatrisk avdeling på grunn av en spiseforstyrrelse. Den prosalyriske fortellingen tematiserer kroppen som fremmedlegeme for en selv, som et symbol på vårt ulogiske og kaotiske indre og dets kamp med samfunnets behov for klare grenser og en tydelig identitet.

I diktsamlingen Ming (2015), som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2016, undersøker Bjørn Rasmussen sorg og psykisk sykdom med utgangspunkt i farens kreftsykdom og død satt opp mot forfatterjegets parforholdsliv. Den høystemte og høyspente språktonen veksler med hverdagslige overveielser. Til sammen dannes et bilde av et fortvilet menneske som forsøker å bygge en tilværelse, stykke for stykke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.