Billy (tegneserie)

Tegneserie

Billy og Sersjanten, nr. 1/1971.

Tegneserie
Av .
Billy

Billy utsettes for ublid behandling av sersjanten, en ikke uvanlig situasjon.

Av /NTB Scanpix ※.

Billy, amerikansk tegneserie av Mort Walker. Den var opprinnelig en stripeserie fra collegemiljø, og var truet av nedlegging da Koreakrigen brøt ut. Men da Walker utviklet historien slik at hovedkarakteren Billy vervet seg i 1951, fikk han et langt bedre miljø for sine karikerte typer og gjenkjennelige situasjoner.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk Beetle Bailey

En militærleir bød på større kontraster og mer hverdagsidioti enn en skole, og konfliktene mellom Billys unnasluntring og autoritetenes krav ble langt skarpere som menig-/offiser-forhold enn student-/lærer-konflikt.

Da Billy vendte tilbake til det sivile liv i 1953, ble dette så dårlig mottatt av leserne at Walker sendte ham tilbake til Sumpleiren, og der har han vært siden.

Utbredelse

Serien er en av verdens mest utbredte stripeserier, og det ble produsert 50 tegnefilmepisoder à seks minutter for amerikansk fjernsyn fra 1963. I tillegg til Walker har Jerry Dumas, Bob Gustafson, Frank Johnson og sønnene Brian og Greg Walker laget serien. Sistnevnte er kreditert i de nyeste stripene.

Billy i Norge

I Norge ble det første Billy-bladet utgitt i november 1971. I 1980 ble Billy månedsblad, før det ble lagt om til utgivelse hver tredje uke i 1983. Storhetstiden var mellom 1997 og 2018, da bladet utkom annenhver uke. Fra og med 2019 utgis Billy 18 ganger i året, samt et julehefte og spesialer.

I 2022 ble serien publisert i tre norske aviser, Sunnmørsposten, Bergensavisen og Telemarksavisa. Dette var en nedgang fra syv i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg