Hjelpekrysseren Berlin
Hjelpekrysseren Berlin ligger internert i Trondheimsfjorden. Fotografert mellom 1914 og 1919.
Av /Trondheim byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

Berlin var en tysk hjelpekrysser på 17 000 tonn, brukt under første verdenskrig. I Norge kjent fra den såkalte Berlin-affæren, da skipet tok seg inn til Trondheim i strid med norsk nøytralitetspolitikk.

Faktaboks

Uttale
berlˈin

Historie

Berlin ble bygget i Bremen i 1908 som passasjerskip for Norddeutscher Lloyd, og senere ombygd til minelegger og hjelpekrysser, og satt i tjeneste i den tyske marinen 28. september 1914.

Etter å ha lagt miner i britiske farvann, det britiske slagskipet Audacious sank for øvrig 27. oktober etter å ha truffet en av minene, anløp den i november 1914 Trondheim fordi kapteinen var overbevist om at de var avslørt, at den britiske flåten var etter dem og at de manglet brensel til å returnere til Tyskland. Den passerte Agdenes festning uten å bli observert, og ble først oppdaget da den skjøt salutt på havnen. Skipet og besetningen ble internert i Hommelvik. Offiserene fikk bevege seg fritt etter å ha gitt sitt æresord på ikke å rømme, men noen rømte likevel.

Etter den første verdenskrig ble skipet overført til Storbritannia som krigserstatning og gikk under navnet Arabic i fart for White Star Line frem til 1931, hvorpå det ble hugget opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg