Berlin, tysk hjelpekrysser, 17 000 tonn, brukt under den første verdenskrig. I Norge kjent fra den såkalte Berlin-affæren, da skipet tok seg inn til Trondheim i strid med norsk nøytralitetspolitikk.

Berlin ble bygget i Bremen i 1908 som passasjerskip for Norddeutscher Lloyd, ombygd til minelegger og hjelpekrysser, og satt i tjeneste i den tyske marinen 28. september 1914.

Etter å ha lagt miner i britiske farvann, det britiske slagskipet Audacious sank for øvrig 27. oktober etter å ha truffet en av minene, anløp den i november 1914 Trondheim fordi kapteinen var overbevist om at de var avslørt, at den britiske flåten var etter dem og at de manglet brensel til å returnere til Tyskland. Den passerte Agdenes festning uten å bli observert, og ble først oppdaget da den skjøt salutt på havnen. Skipet og besetningen ble internert i Hommelvik. Offiserene fikk bevege seg fritt etter å ha gitt sitt æresord på ikke å rømme, men noen rømte likevel.

Etter den første verdenskrig ble skipet overført til Storbritannia som krigserstatning og gikk under navnet Arabic i fart for White Star Line frem til 1931, hvorpå hun ble hugget opp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.