Berlin, tysk hjelpekrysser, 17 000 tonn, brukt under den første verdenskrig. I Norge kjent fra den såkalte Berlin-affæren, da skipet tok seg inn til Trondheim i strid med norsk nøytralitetspolitikk.

Berlin ble bygget i Bremen i 1908 som passasjerskip for Norddeutscher Lloyd, ombygd til minelegger og hjelpekrysser, og satt i tjeneste i den tyske marinen 28. september 1914.

Etter å ha lagt miner i britiske farvann, det britiske slagskipet Audacious sank for øvrig 27. oktober etter å ha truffet en av minene, anløp den i november 1914 Trondheim fordi kapteinen var overbevist om at de var avslørt, at den britiske flåten var etter dem og at de manglet brensel til å returnere til Tyskland. Den passerte Agdenes festning uten å bli observert, og ble først oppdaget da den skjøt salutt på havnen. Skipet og besetningen ble internert i Hommelvik. Offiserene fikk bevege seg fritt etter å ha gitt sitt æresord på ikke å rømme, men noen rømte likevel.

Etter den første verdenskrig ble skipet overført til Storbritannia som krigserstatning og gikk under navnet Arabic i fart for White Star Line frem til 1931, hvorpå hun ble hugget opp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.