Hjelpekrysseren Berlin
Berlin-affæren var en episode under første verdenskrig da den tyske hjelpekrysseren Berlin den 17. november 1914 seilte inn på Trondheim havn i strid med norske nøytralitetsbestemmelser og ble tatt i arrest for resten av krigens varighet. Hjelpekrysseren Berlin ligger internert i Trondheimsfjorden. Fotografert mellom 1914 og 1919.
Av /Trondheim byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

Berlin-affæren var en episode under første verdenskrig da den tyske hjelpekrysseren Berlin den 17. november 1914 seilte inn på Trondheim havn i strid med norske nøytralitetsbestemmelser og ble tatt i arrest for resten av krigens varighet.

Berlin, en hjelpekrysser på 17 300 tonn, hadde drevet minelegging i Irskesjøen. Tidlig om morgenen den 17. november passerte den grensen for Trondheim krigshavn. På grunn av dårlig sikt og mangel på lyskastere ble den ikke oppdaget verken av bevoktningsbåten, torpedobåten Laks, eller Agdenes festning ved innløpet til Trondheimsfjorden.

Inne på Trondheim havn avga Berlin salutt for Kristiansten festning. Skipssjefen ble da gjort oppmerksom på at anløpet var i strid med norske nøytralitetsbestemmelser og at han måtte forlate norsk territorium innen 24 timer. Dette avviste tyskeren under henvisning til at fartøyet ikke var sjødyktig grunnet maskinskade.

Norske myndigheter svarte med å sende panserskipet Harald Haarfagre til Trondheim, hvor den anløp dagen etter, og besluttet å ta Berlin i arrest. Hjelpekrysseren ble desarmert og mannskapet internert. Resten av krigen lå Berlin oppankret i Hommelvik med militær vakt.

Den forsmedelige hendelsen, som kunne ha fått alvorlige politiske konsekvenser, førte til at den norske nøytralitetsvakten til sjøs ble styrket og effektivisert. Dette var eneste gang under første verdenskrig at et større krigsfartøy tilhørende en av de krigførende parter kom seg uoppdaget inn i en norsk krigshavn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg