Benozzo Gozzoli

Faktaboks

Benozzo Gozzoli
eg. Benozzo di Lese
Uttale
gˈåttsåli
Født
1420
Død
1497

Benozzo Gozzoli. De hellige tre kongers reise, 1459–1461. Detalj av freskomaleri, Palazzo Medici-Riccardis kapell, Firenze.

De hellige tre kongers reise
Av .

Artikkelstart

Benozzo Gozzoli var en italiensk maler. Han hører til ungrenessansens kunst i Firenze, og arbeidet sammen med Lorenzo Ghibertibaptisteriets bronsedører i 1444–1447, siden med Fra Angelico i Roma og Orvieto.

Hans figurrike kunst med sine genremessige trekk fra samtidens liv var svært populær og har blant annet stor kulturhistorisk interesse ved sin detaljrikdom. I Palazzo Medici Riccardis kapell i Firenze har han i teknisk fremragende freskomalerier blant annet fremstilt De hellige tre kongers reise (1459–1461). Figurene bærer Cosimo og Piero Medicis og andre samtidiges ansiktstrekk. De bærer rikt utsmykkede drakter, og landskapet består av stiliserte fjell og parkvegetasjon. Med sin friske naturiakttagelse blir verket ansett som et av de reneste uttrykk for ungrenessansens virkelighetsoppfatning.

Andre monumentalarbeider av Gozzoli er en freskesyklus i San Agostino i San Gimigniano (1463–65) og 25 felter med scener fra Det gamle testamentet på nordveggen av Camposanto i Pisa (1469–1485).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg