Faktaboks

Benny Carter
Bennett Lester Carter
Uttale
kˈa:tə
Født
8. august 1907, New York City
Død
12. juli 2003, Los Angeles, California, USA
Benny Carter
Benny Carter var en av jazzhistoriens fremste komponister og arrangører.
Av .

Benny Carter var en amerikansk jazzmusiker. Han var en fremragende solist på sine hovedinstrumenter altsaksofon og trompet, og mestret i tillegg en rekke andre instrumenter. Carter var en av jazzhistoriens fremste komponister og arrangører, ikke bare for egne orkestre, men også for blant andre Duke Ellington, Fletcher Henderson, Jimmie Lunceford og Benny Goodman.

I 1920-årene spilte han blant annet i Charlie Johnsons, Fletcher Hendersons og Chick Webbs orkestre, i 1931 ble han leder for McKinney's Cotton Pickers, og i 1932–1934 ledet han eget storband i New York.

Årene 1935–1938 oppholdt Carter seg i Europa, hovedsakelig i Storbritannia og Frankrike, men besøkte også Danmark og Sverige og ble en inspirasjonskilde for europeiske musikere. I 1938–1950 ledet han, med noen avbrudd, egne storband i USA.

Fra 1950 og i mange år fremover arbeidet han også som komponist for fjernsyn og film (blant annet Snøen på Kilimanjaro, The Five Pennies), samtidig som han turnerte som solist med Jazz at the Philharmonic og egne smågrupper.

I 1980- og 1990-årene var han, sin alder til tross, på verdensomspennende konsertturneer. Blant et utall album kan nevnes Jazz Giant (1957), The King (1976) og Harlem Renaissance (1992).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg