Benny Carter, amerikansk jazzmusiker; var en fremragende solist på sine hovedinstrumenter altsaksofon og trompet, og mestret i tillegg en rekke andre instrumenter. Han var en av jazzhistoriens fremste komponister og arrangører, ikke bare for egne orkestre, men også for blant andre Duke Ellington, Fletcher Henderson, Jimmie Lunceford og Benny Goodman.

I 1920-årene spilte han blant annet i Charlie Johnsons, Fletcher Hendersons og Chick Webbs orkestre, i 1931 ble han leder for McKinney's Cotton Pickers, og i 1932–34 ledet han eget storband i New York. Årene 1935–38 oppholdt Carter seg i Europa, hovedsakelig i Storbritannia og Frankrike, men besøkte også Danmark og Sverige og ble en inspirasjonskilde for europeiske musikere. I 1938–50 ledet han, med noen avbrudd, egne storband i USA.

Fra 1950 og i mange år fremover arbeidet han også som komponist for fjernsyn og film (blant annet Snøen på Kilimanjaro, The Five Pennies), samtidig som han turnerte som solist med Jazz at The Philharmonic og egne smågrupper. I 1980- og 1990-årene var han, sin alder til tross, på verdensomspennende konsertturneer. Blant et utall album kan nevnes Jazz Giant (1957), The King (1976) og Harlem Renaissance (1992).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.